Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВСУ відбулася зустріч із представниками дипломатичних установ та міжнародних організацій

01 квітня 2014, 14:33

У зустрічі взяли участь Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські, Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусинова, Посол Канади в Республіці Сербія, т.в.о. Посла Канади в Україні Роман Ващук, спеціальний представник Генерального секретаря РЄ Йорен Шокенбрук, директор регіональної місії USAID Джед Бартон, радник, консул Посольства ФРН в Україні Курт Георг Штьокль-Штілльфрід, перший радник, керівник консульського відділу Посольства Республіки Польща в Україні Рафал Вольський, перший секретар політичного відділу МЗС Сполученого Королівства Великобританії Скотт Хадсон, аташе з питань співробітництва Посольства Франції в Україні Анн Розенштайл, керівник програм USAID Олександр Піскун.

Верховний Суд України представляли Голова Верховного Суду Ярослав Романюк, суддя Верховного Суду України, голова Ради суддів України Василь Онопенко, заступник секретаря Судової палати у господарських справах Павло Колесник, судді Верховного Суду України Лілія Григор’єва, Марина Кліменко, Олександр Прокопенко,начальник відділу міжнародного співробітництва Ліна Губар, керівник прес-служби Людмила Момот.

Чільне місце під час зустрічі посіло обговорення проблеми відновлення довіри суспільства до судової влади в Україні та ефективні шляхи її реалізації. Сторони одностайно висловилися за спрямування цього процесу у виключно правове русло, приведення його у відповідність до міжнародних стандартів та недопущення правового нігілізму. Інакше, на переконання Голови Верховного Суду України Ярослава Романюка, може виникнути реальна загроза незалежності судової влади в Україні загалом, чого дозволити ніяким чином не можна. Так, підкреслив і Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські, зовнішні регуляторні механізми щодо вирівнювання ситуації в системі правосуддя мають бути надзвичайно виваженими і продуманими. Тому, на думку Посла, перші кроки у відновленні довіри суспільства до судової влади має зробити сама судова влада. Адже питання довіри виникло не лише у зв’язку з відомими суспільно-політичними процесами, а значно раніше, тож ці кроки мають бути переконливими та послідовними. Громадяни України, наголосив Ян Томбінські, мають бачити і відчувати, що в Україні дотримуються базових принципів верховенства права, а судова система відіграє ключову роль у забезпеченні справедливих очікувань українців на неупереджений судовий захист.

Суддівська спільнота України, розуміючи важливість довіри громадян до суду і поділяючи відповідну стурбованість суспільства, готова до самоочищення, зазначив суддя Верховного Суду України, голова Ради суддів України Василь Онопенко. Питання в тому – у який спосіб це робити, адже відновити законність, порушуючи закон, неможливо. Неправовими методами, як стверджують і міжнародні експерти, які працюють нині в Україні, хворобу недовіри до судової влади можна не вилікувати, а, навпаки, підірвати засади її ефективного функціонування.

В Україні розроблено механізм притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів і визначено інституції, на які покладено здійснення цих повноважень, зауважив Голова Верховного Суду. Це – Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Інша річ, що, за словами Ярослава Романюка, назріло питання якісного оновлення кадрового складу обох інституцій, а взагалі-то й доцільності їх паралельного існування та дублювання певних функцій.

На серйозних претензіях міжнародних експертів до складу, зокрема Вищої ради юстиції, наголосив і спеціальний представник Генерального секретаря РЄ Йорен Шокенбрук. На його думку, недоцільно створювати новий орган, до чого подекуди закликають в Україні, потрібно повернути довіру до Вищої ради юстиції, провівши необхідні кадрові зміни відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. Є класичні способи, через які виправляються помилки. Ними, зазначив Йорен Шокенбрук, і варто послуговуватися, зокрема, й у діяльності судової системи.

На завершення зустрічі сторони домовилися про подальшу співпрацю з метою приведення українського законодавства у сфері юстиції до міжнародних стандартів.