Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет ВРУ рекомендує прийняти проект закону про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені

16 травня 2014, 11:15

Комітет з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені.

На засіданні Комітету зазначалося, що законопроект (реєстр.  4389) спрямований на забезпечення гарантій правового та соціального захисту осіб, які були незаконно засуджені, усунення наслідків беззаконня та встановлення реабілітованим компенсації за незаконні дії.

Члени Комітету наголошували, що для встановлення наявності ознак ухвалення судового рішення проектом закону пропонується створити Комісію з питань реабілітації осіб, що були незаконно засуджені, яка складатиметься з 15 осіб, 10 з них - з числа суддів (суддів у відставці) та 5 - з представників громадськості, а склад Комісії затверджуватиметься Верховною Радою України.

Народні депутати звертали увагу на те, що в разі прийняття Комісією рішення про наявність ознак ухвалення судового рішення, особа має право на звернення до суду для встановлення статусу реабілітованої, який розглядає справу за правилами, встановленими для перегляду справ за нововиявленими обставинами.