Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Вінницької області повідомив, що розмір застави для вінницького депутата В. Криська не збільшили

22 вересня 2017, 09:36

Сьогодні апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги прокурора, який просив скасувати ухвалу слідчого судді в частині розміру застави для депутата Вінницької обласної ради Володимира Криська. Ухвалу слідчого судді суду першої інстанції залишив без змін.

«Слідчий суддя не врахував, що підозрюваний – не бідна людина. Він обіймав посади районного й обласного рівня. Має тісні зв’язки з правоохоронними органами, судовою системою. Тому 80 тисяч гривень застави не зможуть забезпечити належну процесуальну поведінку Володимира Криська», – сказав на судовому засіданні прокурор.

Визначаючи ж розмір застави (480 тисяч гривень), він послався на ч. 5 ст. 182 КПК України: у виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов’язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

На думку ж захисника підозрюваного, прокурор не довів ризики, передбачені пунктами 1-5 ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України. Зокрема, те, що Володимир Крисько може переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого тощо.

Розгляд апеляційної скарги відбувся без Володимира Криська:  20 вересня він потрапив до лікарні з гіпертонічним кризом. Тож через свого адвоката подав суду клопотання про розгляд матеріалів без його участі.

Нагадаємо, державного службовця підозрюють у вимаганні та отриманні 3 тисяч доларів неправомірної вигоди.