Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колишній працівник Городищенської виправної колонії і сам став в’язнем

22 вересня 2017, 13:34

10 років позбавлення волі: колегія суддів Апеляційного суду Рівненської області залишила без змін вирок місцевого суду відносно 29-річного Андрія П., мешканця Гощанського району, який 3 серпня 2013 року під час несення служби вистрелив із автомата «АК-74» в колегу. 37-річний Руслан Ш. наступного дня помер. Причина смерті — вогнепальне кульове наскрізне поранення живота з пошкодженням внутрішніх органів та масивної кровотечі.

              Вироком Рівненського районного суду від 19 вересня 2014 року Андрія П. засуджено за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) до позбавлення волі на строк 10 років. Також стягнуто з обвинуваченого на користь матері загиблого заподіяну кримінальним правопорушенням моральну шкоду в сумі 200 тисяч гривень.

            У ході судового розгляду з’ясувалося, що 3 серпня 2013 року одразу після півночі у вартовому приміщенні Городищенської виправної колонії Андрій П. з виданої йому табельної зброї — автомата «АК-74», на ґрунті особистих неприязних відносин, діючи умисно, здійснив один постріл у живіт Руслану Ш., заподіявши йому тілесні ушкодження у виді наскрізного вогнепального кульового поранення живота з пошкодженням внутрішніх органів та масивної кровотечі. Потерпілого госпіталізували. Наступного дня, не приходячи до свідомості, співробітник колонії помер.

            Обвинувачений у ході судового засідання, яке відбулося 18 вересня 2017 року в Апеляційному суді Рівненської області, переконував суд, що злочин вчинив, перебуваючи в стані афекту. Це підтвердив і захисник Андрія П., запевняючи колегію суддів, що кримінальне правопорушення його підзахисний вчинив раптово в стані сильного душевного хвилювання через неправомірну поведінку Руслана Ш..

            Потерпіла в апеляційній скарзі переконувала суд, що вирок суду першої інстанції є незаконним у зв’язку з невідповідністю призначеного покарання ступеню тяжкості та особі обвинуваченого внаслідок м’якості. Просила вирок у частині призначеного покарання скасувати та ухвалити новий, яким призначити Андрію П. покарання у виді 15 років позбавлення волі.

            Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, обговоривши доводи апеляційних скарг та перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія суддів судової палати залишила апеляційні скарги обвинуваченого, його захисника та потерпілої без задоволення.

            Із матеріалів справи суд встановив, що обвинувачений, здійснюючи постріл у бік колеги з табельної зброї, не перебував у стані сильного душевного хвилювання. У період вчинення тяжкого кримінального правопорушення, Андрій П. будь-яким стійким хронічним чи тимчасовим хворобливим психічним розладом не страждав і міг усвідомлювати свої дії та керувати ними. Іншими словами, обвинувачений не перебував у стані класичного фізіологічного афекту. Це підтверджено висновком судово-медичної експертизи.

            Суд апеляційної інстанції врахував ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, відсутність обставин, що пом’якшують і обтяжують покарання.

            Відтак, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Рівненської області вирок Рівненського районного суду від 19 вересня 2014 року щодо Андрія П. залишила без змін, апеляційні скарги — без задоволення.

            Обвинуваченого взято під варту в залі судового засідання. Наступні 10 років він відбуватиме покарання у виправній колонії.

 Джерело

За повідомленням прес-служби суду