Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду України долучилися до міжнародного судового співробітництва

13 жовтня 2017, 14:25

Судді Судової палати у господарських справах Верховного Суду України Тетяна Жайворонок та Інна Берднік на запрошення Вищого народного суду Китаю взяли участь у Міжнародному форумі з судового співробітництва Вздовж Шовкового шляху в м. Дуньхуан (24 – 27 вересня 2017 року).


Проведення такого Форуму – важливий крок у розширенні меж судової співпраці міжконтинентального формату, що реалізується у процесі здійснення економічної програми «Один пояс – один шлях».

Практична необхідність обміну досвідом між представниками судових систем світу, проведення тренінгів для вирішення нагальних питань взаємодії суддівського корпусу та ЗМІ, їх ролі у формуванні правової культури і правосвідомості є невід’ємною частиною розвитку суспільних відносин на міжнародній арені.

Учасники Міжнародного форуму судового співробітництва Вздовж Шовкового шляху важливим завданням для посилення співробітництва між державами у регіоні визначили спільні напрацювання для подолання викликів і встановлення міцних зв’язків, зокрема у судовій сфері.

Особливу увагу представників міжнародної спільноти було зосереджено на ролі судової співпраці у межах програм правової культури і судових реформ, правосвідомості суспільства і відкритості суду. Учасники Форму мали можливість провести дискусії у панельних секціях щодо координації комерційного права різних країн світу, формування і запровадження механізму вирішення транскордонних спорів, що є актуальним в межах міжрегіонального співробітництва та стратегічного партнерства, зокрема України і провідних країн світу.

У межах панельної секції Форуму «Правосвідомість суспільства та відкритість суду» суддя Верховного Суду України Тетяна Жайворонок доповіла про стан реформування судової системи в Україні, зосередивши свою увагу на зміні ставлення до реалізації принципу верховенства права у суспільній свідомості України та представників громадськості. На думку судді, саме утвердження «верховенства права» та його структурних елементів дійсно відображає тенденції комунікативного діалогу між «суспільством» і «судом».

Верховенство права як глобальний ідеал та найвизначніша демократична цінність є об’єднавчою ідеєю розвитку, зазначила Тетяна Жайворонок на засіданні панельної секції.

У заході також взяли участь представники суддівського корпусу країн Європи, Азії та Африки. Предметом професійно-експертного обговорення було визначено також питання реформи судових систем і механізм їх вдосконалення, посилення правової культури у суспільстві та запровадження системи міжнародної судової допомоги.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду