Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підготовка щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні здійснюється за участю європейських експертів

17 жовтня 2017, 09:23

12 жовтня 2017 року у ВРП відбулася робоча зустріч членів Постійної комісії Вищої ради правосуддя з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні, представників Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», Національної школи суддів України, секретаріату ВРП з експертом Ради Європи, суддею Конституційного Суду Литовської Республіки Дануте Йочиєне. Співпраця з експертами проводиться за підтримки Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

На початку зустрічі заступник Голови ВРП Вадим Беляневич ознайомив учасників із повноваженнями Ради стосовно забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, діяльністю створеної згідно із частиною сьомою статті 26 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Постійної комісії ВРП з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні та станом її підготовки.

Під час зустрічі обговорено низку питань, пов’язаних із підготовкою зазначеного документа. Дануте Йочиєне поділилася досвідом роботи литовських суддів та висловила експертні пропозиції і зауваження щодо можливого формату та змісту доповіді, а також напрацювань Постійної комісії. За словами експерта, важливими аспектами доповіді має стати оцінка незалежності судді у світлі дотримання принципу незмінюваності суддів, термінів та процедур перебування на посаді судді, самоврядування суддів, суддівського імунітету, відповідальності суддів, матеріальних та фінансових гарантій діяльності, взаємодії судової влади з іншими органами.

Як наголосив під час зустрічі член ВРП, секретар Постійної комісії А.Овсієнко, доповідь міститиме не лише інформацію про стан незалежності судової влади, а й пропозиції щодо шляхів подолання тих викликів, які Рада констатувала протягом року.

Пропозиції Національної школи суддів України під час зустрічі презентував начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності ВККСУ та ВРП Олександр Іщенко.

Участь у заході взяли: від Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» – менеджер Проекту Інна Ліньова, від ВРП – заступник Голови Вадим Беляневич, члени Ради Тетяна Малашенкова, Андрій Бойко, Наталя Волковицька, Андрій Овсієнко, від секретаріату ВРП – керівник секретаріату Сергій Пушкар, начальник управління стратегічного планування та аналізу забезпечення діяльності системи правосуддя Наталія Сухова, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко та головний спеціаліст цього відділу Дар’я Богатчук, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Оксана Лисенко, головний спеціаліст відділу розгляду звернень суддів та вжиття заходів забезпечення незалежності суддів управління з питань забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя Ольга Штикун.

 Прес-центр судової влади України