Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щоденник підготовки суддів Верховного Суду

13 листопада 2017, 16:30

13 листопада 2017 року Національна школа суддів України провела круглий стіл “Вступ до професії судді” для суддів Верховного Суду, з числа адвокатів та науковців.

Захід, організований у співпраці з програмою USAID реформування сектору юстиції “Нове правосуддя” – перший етап орієнтаційного курсу для суддів новоствореного Верховного Суду.

Відкрили круглий стіл, привітавши суддів з прийняттям присяги, проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та заступник керівника програми USAID “Нове правосуддя” Наталія Петрова.

Наталія Шукліна у своєму виступі наголосила, що Національна школа суддів України активно сприятиме становленню оновленої найвищої судової інстанції. Суддівська освіта готова забезпечити запити суддів Верховного Суду щодо  професійного вдосконалення та розвитку, бути постійною діалоговою платформою для вирішення найскладніших питань, що виникатимуть у діяльності суддів.

Наталія Петрова відмітила, що основним здобутком конституційної реформи правосуддя є суддівська незалежність. Її захист – важлива умова побудови ефективної та справедливої судової системи – і спільне завдання всієї правничої спільноти та суспільства.

В рамках першого панельного обговорення  - “Бути суддею. Адаптація до професії” новоспечені судді мали змогу поспілкуватись з суддею Верховного суду Латвії, суддею Європейського суду з прав людини ad hoc, професором адміністративного права, постійним радник проекту Твінінг “Посилення інституційної спроможності Верховного Суду України у сфері захисту прав людини на національному рівні” Яутрітою Брієде, суддею Верховного Суду України у відставці,  начальником відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Ольгою Шаповаловою, суддею Апеляційного суду Івано-Франківської області Надією Стефанів, заступницею начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддею Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці Галиною Юровською,  заступницею голови Одеського окружного адміністративного суду Еллою Катаєвою, доцентом кафедри культури української мови Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Оксаною Кабиш.

Пані Яутріта Брієде поділилась власним досвідом переходу від академічної діяльності до здійснення правосуддя. Бути суддею – велика відповідальність і велика честь, адже ця роль вимагає від людини виключної об’єктивності, незалежності, доброчесності – відмітила пані  Брієде.

Ольга Шаповалова, Надія Стефанів, Галина Юровська,  Елла Катаєва розповіли про особливості професійного зростання судді, основні виклики, які виникають у суддівській діяльності, важливі складові авторитету суду, здобуті досвідом секрети професії.

Про основи  мистецтва написання судового рішення розповіла Оксана Кабиш. Пані Кабиш закликала суддів опанувати  мистецтво-науку, адже саме це є запорукою взаєморозуміння між судовою владою та суспільством.

Друга частина круглого столу була присвячена питанню дисциплінарної відповідальності як елементу правового статусу судді. Члени Вищої ради правосуддя Андрій Бойко та Анатолій Мірошниченко детально проаналізували існуючу дисциплінарну практику та дали суддям рекомендації з приводу забезпечення неупередженого судочинства.  Констатувалось, що дисциплінарна відповідальність та кваліфікація суддів нині є визначальними механізмами впливу на ефективність правосуддя.  

Загалом круглий стіл пройшов у атмосфері відкритого діалогу, обміну думками та враженнями. Нові обличчя правосуддя – науковці та адвокати, що відтепер працюватимуть у Верховному Суді продемонстрували щирий інтерес до професійного розвитку та обміну досвідом.

Тож вже 14 листопада  2017 року розпочнеться масштабний проект Національної школи суддів України  - орієнтаційний курс для всіх новопризначених суддів Верховного Суду. Для реалізації насиченої, різноманітної за формою та змістом,  унікальної навчальної програми (ознайомитись з програмою детально можна за посиланням) залучені визнані вітчизняні та іноземні експерти, судді, науковці.

Джерело

За повідомленням прес-служби НШСУ