Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю господарського суду Сумської області Олександра Коваленка відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

14 листопада 2017, 14:09

Вища рада правосуддя 14 листопада 2017 року розглянула клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про тимчасове відсторонення судді господарського суду Сумської області Коваленка Олександра Вікторовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Віктор Шапран поінформував, що у клопотанні про тимчасове відсторонення судді Коваленка О.В. від здійснення правосуддя заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зазначає, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України.

Суддя Коваленко О.В. підозрюється у проханні службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду в особливо великому розмірі для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища.

2 листопада 2017 року Коваленку О.В. оголошено та вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України у кримінальному провадженні, складене заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 7 листопада 2017 року № 3594/0/15-17 надано згоду на утримання судді господарського суду Сумської області Коваленка О.В. під вартою.

Представник судді Коваленка О.В.– адвокат Кравченко Павло Андрійович поінформував, що 7 листопада 2017 року детектив Національного антикорупційного бюро України за погодженням із прокурором САП звернувся до слідчого судді Солом’янського районного суду міста Києва з клопотанням, в якому просив застосувати до підозрюваного Коваленка О.В. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Як альтернативний запобіжний захід детектив просив застосувати заставу в розмірі 9 501 128 грн та покласти на Коваленка О.В. певні обов’язки, зокрема здати паспорт та носити електронний засіб контролю. Ухвалою слідчого судді Солом’янського районного суду міста Києва від 8 листопада 2017 року зазначене клопотання задоволено частково: до Коваленка О.В. застосовано запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 5 млн грн та покладено на нього обов’язок, з-поміж іншого, здати паспорт.

Мотивуючи необхідність тимчасового відсторонення судді Коваленка О.В. від здійснення правосуддя, заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зазначив, що, перебуваючи на посаді судді господарського суду Сумської області і здійснюючи правосуддя, Коваленко О.В. матиме можливість знищити чи спотворити оригінал господарської справи № 920/1772/15, розгляд якої ще триває, впливати на свідків у кримінальному провадженні із числа працівників суду, зокрема на секретарів судових засідань та помічника судді, протиправно перешкоджаючи у такий спосіб встановленню обставин кримінального правопорушення під час досудового розслідування.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача, представника Генеральної прокуратури – прокурора четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Гарванка Ігоря Мироновича, представника судді – адвоката Кравченка Павла Андрійовича, ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити частково, тимчасово, до 2 січня 2018 року, відсторонити суддю господарського суду Сумської області Коваленка Олександра Вікторовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. 

Прес-центр судової влади України