Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завідуючому жіночої консультацією Перинатального центру Покровської ЦРЛ відмовлено у задоволенні позову до Покровської ЦРЛ про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення з посади та поновлення на роботі

16 листопада 2017, 13:37

 Красноармійським міськрайонним судом Донецької області розглянуто позовну заяву  Особи до Покровської центральної  районної лікарні про визнання незаконним та скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення, визнання незаконним та скасування наказу про звільнення з  посади та поновлення на роботі.

Звертаючись із  зазначеним позовом до суду позивач вказав, що він працює  в Покровській (Красноармійській) ЦРЛ з 14.04.2014 року на посаді завідуючого жіночою консультацією Перинатального центру Покровської ЦРЛ. 12.06.2016 року його було ознайомлено з наказом головного лікаря Покровської ЦРЛ № 01-05/179 від 12.06.2017 року про накладення на нього дисциплінарного стягнення у вигляді догани за порушення трудової дисципліни. Крім того 03.07.2017 року його було ознайомлено з наказом в.о. головного лікаря Покровської ЦРЛ № 01-05/195 від 03.07.2017 року про «звільнення з посади та  було вручено трудову книжку із наступним записом: «Звільнити за п. З ч 1 ст. 40, п 7 ч 1 ст. 43-1, ст.ст. 147-149 Кодексу законів про працю України, за систематичне невиконання без поважних причин посадових обов’язків».

Заперечуючи в цілому законність та підставність вищевказаних наказів, позивач  просив  суд визнати незаконними та скасувати  вищевказані накази, поновити його на роботі та стягнути Покровської ЦРЛ середній заробіток за час вимушеного прогулу, моральну шкоду в сумі 10 000 грн та судові витрати на правову допомогу у  сумі 3000 грн та судовий збір у сумі 640 грн..

Під час розгляду цієї справи судом було встановлено, що у порушення вимог законодавства, Правил внутрішнього трудового розпорядку та своєї посадової інструкції, завідуючий жіночою консультацією ІІокровської ЦРЛ у своїй роботі використовував обладнання гістероскоп, яке не перебувало на балансі лікарні та не пройшло обов’язкову апробацію відповідно до вимог чинного законодавства, та з початку 2017 року до теперішнього час проводив чисельні операції пацієнтам з використання цього обладнання, що прямо заборонено Законом та створювало реальні загрози життю пацієнтів.

Не неодноразові зауваження з боку керівництва лікарні з приводу заборони здійснення таких медичних втручань позивач  не реагував, вказівки керівництва не виконував. В спілкуванні з працівниками лікарні та керівництвом позивач  постійно порушував норми медичної етики та деонтології, припускав грубі та образливі висловлювання, на зауваження не реагував.  Протягом 2016-2017 років неодноразово попереджався на оперативних нарадах адміністрацією лікарні про недопустимість порушення вимог чинного законодавства, Правил внутрішнього трудового розпорядку, а також щодо належного дотримання ним службової та трудової дисципліни, до нього застосовувались заходи реагування у вигляді неодноразових попереджень та зауважень, однак належних висновків для себе позивачем не зроблено, що свідчить чисельність та систематичність допущених ним порушень вимог чинного законодавства та трудової дисципліни.

Також судом встановлено, що  позивачем було допущено грубе порушення трудової дисципліни та норм медичної етики. Так, 24.05.2017 року позивач як донор здав кров у відділенні переливання крові Покровської ЦРЛ. Будучі обізнаним, що довідка про здачу крові надає право донору на додатковий вихідний день, позивач використовуючи своє службове становище, звернувся до старшої медичної сестри переливання крові з пропозицією надати йому довідку про здачі крові, датовану 25.05.2017 року, з метою її використання як підстави для отримання додаткових вихідних 25 та 26.05.2017 року. Медична сестра склала та видала  йому  довідку № 005028 від 25.05.2017 року про факт нібито здачі крові 25.05.2017 року. В подальшому позивач достовірно усвідомлюючи, що до вказаної довідки внесено відомості, які не відповідають дійсності, надав її до відділу роботи з кадрами Покровської ЦРЛ з метою отримання додаткового вихідного дня, тобто використав підроблений документ в особистих інтересах.

З огляду на вищенаведене суд дійшов висновку, що дії керівництва Покровської ЦРЛ,  щодо винесення наказів про накладення дисциплінарного стягнення та наказу про звільнення з  посади, є послідовними та законними, оскільки з матеріалів справи, пояснень сторін, показань свідків вбачається, що позивач  допускав в своїй роботі порушення Закону України  «Основи законодавства України про охорону здоров’я»,  Правил внутрішнього трудового розпорядку, посадової інструкції. Враховуючи посаду позивача, ту відповідальність, яка покладена на нього як на лікаря, така поведінка є неприпустимою.

Рішенням Красноармійського суду Донецької області від 09.11.2017 року у задоволенні позовних вимог завідуючого жіночою консультацією Перинатального центру Покровської ЦРЛ про скасування наказів про накладення дисциплінарного стягнення  та про звільнення з  посади, стягнення моральної шкоди, судових витрати, які складаються з судового збору та витрат на правову допомогу

 Джерело

За повідомленням прес-служби суду