Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наявність кримінального провадження не може бути засобом впливу на суддю

15 грудня 2017, 16:00

Вища рада правосуддя 14 грудня 2017 року розглянула повідомлення судді Печерського районного суду міста Києва Писанця Віталія Анатолійовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Встановлено, що Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, що розпочато за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 375 Кримінального кодексу України, за фактами постановлення слідчими суддями Печерського районного суду міста Києва Писанцем В.А. та Бортницькою В.В. неправосудних рішень за скаргами у кримінальному провадженні, в якому особі повідомлено про підозру,  у зв’язку з чим суддю Писанця В.А. було викликано на допит  як свідка.

Суддя стверджує, що вказані дії вчинено прокуратурою через винесення ним ухвал про відмову в задоволенні клопотання слідчих та прокурорів Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ та є прямим тиском на суд і втручанням у здійснення правосуддя.

На запит Вищої ради правосуддя Генеральною прокуратурою України було повідомлено, що розпочате 27 грудня 2016 року вказане кримінальне провадження триває, оскільки проводяться процесуальні дії, спрямовані на повне, всебічне та об’єктивне з’ясування обставин, які мають значення для кримінального провадження.

Вища рада правосуддя дійшла висновку, що надана ГПУ інформація не дає підстав стверджувати, що розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється швидко та ефективно, що є особливо важливим, оскільки стосується обвинувачення у постановленні завідомо неправосудного рішення та може негативно впливати на суспільну довіру до суду.

Враховуючи зазначене, Рада ухвалила внести до Генеральної прокуратури України подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів.

 Прес-центр судової влади України