Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась V конференція суддів господарських судів України

19 березня 2014, 16:48

 19 березня 2014 року в приміщенні Вищого господарського суду України відбулась V конференція суддів господарських судів України.

У роботі конференції взяли участь 40 делегатів із 42 затверджених рішенням ради суддів господарських судів, голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович, голова Вищої кваліфікаційної комісії Ігор Самсін, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук, в.о. Голови Державної судової адміністрації Володимир Півторак, голови місцевих та апеляційних господарських судів, члени ради суддів господарських судів, інші.

Делегатами конференції був затверджений порядок денний з 4 питань.

З вітальним словом до учасників конференції виступив Олександр Лавринович. На його думку, на сьогодні робота судів господарської юрисдикції є найбільш ефективною серед інших юрисдикцій. Скарги до ВРЮ на суддів господарських судів складають 6% від загальної кількості, а випадків дисциплінарних стягнень відносно суддів цієї юрисдикції складають 5%, що вказує на великий професійний потенціал і високу кваліфікацію працівників господарських судів. Проте, за словами Олександра Лавриновича, це не є підставою до того, що рівень задоволеності населення роботою суддів такої юрисдикції є достатнім. Сьогодні існує гостра потреба реального відновлення довіри громадськості до судової системи, але без внесення змін до Конституції очищення судової системи та підвищення ефективності її діяльності є неможливим, - наголосив Голова ВРЮ.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук  у своєму виступі звернув увагу делегатів конференції та запрошених на те, що напередодні позачергового з‘їзду суддів  представникам судової влади необхідно усвідомити яких саме змін вони очікують та виробити необхідні кроки для досягнення таких змін. За його словами, у першу чергу це має бути підвищення рівня самоцензури та аполітичності представників судової влади та налагодження повноцінного діалогу із суспільством.

Голова ради господарських судів Артур Ємельянов представив попередньо обговорений список делегатів на XII позачерговий з'їзд суддів України.  Конференцією прийнято рішення про затвердження названих делегатів з‘зду судів від судів господарської юрисдикції.

Відповідно до порядку денного в.о. Голови Державної судової адміністрації Володимир Півторак поінформував учасників конференції про фінансове та організаційне забезпечення діяльності господарських судів у 2014 році. За його словами, відповідно до Закону України "Про державний бюджет України 2014" кошторисні призначення для апеляційних господарських судів складають 154 691,9 тис. грн. та для місцевих господарських судів - 351 033,4 тис. грн., що становить 46,5 % від бюджетного запиту, а у 2013 році бюджетні призначення склали 46,6%, від запиту. При цьому потреба в коштах на 2014 рік для вказаних судів складала 964,5 млн. гривень. За підсумками обговорення делегатами конференції було прийняте рішення винести питання збільшення фінансування та рівномірного перерозподілу бюджетних призначень на обговорення XII позачергового з'їзду суддів України.