Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Державної судової адміністрації України провів робочу зустріч з литовськими колегами

15 червня 2017, 16:30

13 червня 2017 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк провів робочу зустріч з Головою Національної судової адміністрації Литви Редою Мольєне та  головою відділу комунікацій Національної судової адміністрації Литви Живіле Навіцкайте-Бабкін.

Візит судових адміністраторів Литви відбувся в Україну за сприяння Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні".

Зеновій Холоднюк, вітаючи колег, зазначив, що для України цікавий досвід Литви в питаннях комунікацій, збору та оприлюднення судової статистики, інших питаннях, що вдало функціонують в Литві.

Голова ДСА України ознайомив литовських гостей із законодавчими новаціями, що відбулися протягом останніх двох років, тобто з останньої робочої зустрічі з Редою Мольєне. Поінформував Зеновій Холоднюк литовських колег про фінансування установ системи правосуддя, котре змінилося протягом останніх років. Наразі таке фінансування здійснюється за єдиною бюджетною програмою, що, у свою чергу, дозволяє значно ефективніше й оперативніше адмініструвати розподіл державних коштів.

У свою чергу, литовські колеги відзначили значний поступ Державної судової адміністрації України в організації роботи, матеріально-технічному забезпечені органів та установ системи правосуддя й відмітили ряд новацій, що використовуються в роботі судів. "Ми приємно вражені позитивними змінами, що відбуваються в системі правосуддя України, а зважаючи на отримані результати вже литовські колеги можуть приїздити в Україну за прогресивним досвідом", − сказала Реда Мольєне. "Зважаючи на масштаби Вашої країни, на кількість судів, суддів та працівників установ й організацій системи правосуддя, ви здійснили велику роботу не тільки щодо їх матеріально-технічного забезпечення, а й оптимізації структури та запуску інноваційних проектів, яким є "електронний суд", зокрема", − зазначила Голова Національної судової адміністрації Литви.

У підсумку зустрічі сторони домовились і надалі підтримувати партнерські стосунки та здійснювати обмін досвідом.

Також Голова Національної судової адміністрації Литви Реда Молієне та керівник комунікаційного підрозділу судової адміністрації Литви Живіле Навіцкайте-Бабкін обмінялися досвідом у сфері комунікації. Участь у заході взяли прес-секретарі судів, що розташовані в Києві, судді-спікери столичних судів, представники Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя.

 Рівень довіри до суддів Литви сьогодні за різними опитуваннями становить 40 − 48%, − відзначила Живіле Навіцкайте-Бабкін, і цей рейтинг чутливий до заяв політиків. Литовські судді обережні в соціальних мережах, але досить активні в медіа.

Як зауважила Реда Молієне, судова адміністрація Литви надає велику підтримку розвитку комунікаційної діяльності судів, від виділення бюджетів до організації навчань та тренінгів, що плануються спільно з департаментом з комунікацій.

На думку литовських експертів, жодна проактивна комунікаційна діяльність не спрацює, якщо судові рішення не будуть зрозумілі суспільству. Ще один крок до налагодження діалогу із суспільством у Литві, − відзначає Живіле Навіцкайте-Бабкін, − зробити суд інституцією, яка допомагає людям. І це не лише зручні онлайн-сервіси, швидкі та якісні відповіді на запити громадян, а залучення волонтерів до роботи в судах. Завдання волонтерів зустріти в суді новачків, допомогти зареєструвати позов чи отримати судове рішення, наголосили під час зустрічі представники Національної судової адміністрації Литви.