Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Регіональне відділення Національної школи суддів України в м. Харкові провело семінар для суддів місцевих та апеляційних судів тему: “Незалежність та ефективність судової влади у світлі змін до процесуального законодавства України”.

19 серпня 2017, 09:30

18 серпня 2017 року в місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар для суддів місцевих та апеляційних судів  тему: “Незалежність та ефективність судової влади у світлі змін до процесуального законодавства України”.

З вітальним словом до учасників заходу звернулась директор регіонального відділення Валентина Коржик, яка звернула увагу що семінар організовано з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих та апеляційних судів із застосуванням інтерактивних методів навчання, залучаючи до організації дискусії досвідчених суддів і науковців. Добір слухачів  для проходження навчання здійснювався за допомогою сучасних електронних засобів, зокрема використовуючи можливості офіційного веб-сайту Національної школи суддів України (попередній електронний запис), завдяки чому участь у семінарі беруть понад 150 слухачів, серед яких судді, науковці, юристи з різних областей України.  

Правники впевнені, що вже сьогодні є нагальна необхідність вивчати та обговорювати основні концептуальні засади нових процесуальних правил, передбачати шляхи подолання можливих викликів, що виникнуть під час практичного застосування.

Учасники семінару зосередили увагу на основних тенденціях змін до процедури розгляду цивільних, господарських  та адміністративних справ.

Основною метою внесення змін до процесуальних кодексів є забезпечення  ефективності  судового процесу,  в тому числі чітке розмежування юрисдикції судів різних спеціалізацій (адміністративних, господарських і загальних), запровадження ефективних механізмів запобігання зловживанню процесуальними правами, дотримання стадійності судового процесу й розумних строків судового розгляду, розширення та посилення ролі альтернативних способів вирішення спорів, вирішення питання групових (або “класових”) позовів та інші питання, які дозволять зменшити навантаження на судову систему.

У заході взяли участь провідні науковці Національного юридичного  університету ім. Ярослава Мудрого - доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного процесу Костянтин Гусаров та  доцент кафедри адміністративного  права Дмитро Лученко.

Окреслення особливостей відповідних процесуальних норм, закладених  у проектах кодексів взяли на себе судді Вищого господарського суду України Лариса Рогач та Вищого адміністративного суду України Тетяна  Стрелець.

Судді Апеляційного суду Донецької області Валентина Курило, Апеляційного суду Харківської області Віктор Яцина та Лариса Швецова акцентували увагу учасників семінару на концептуальних та  практичних аспектах застосування проектів норм.

Перевагами проектів процесуальних кодексів та викликами, які, вочевидь, можуть постати у правозастосуванні ділилися з колегами судді господарського суду Харківської області Тетяна СуяркоОлексій Бринцев, господарського суду Луганської області Олена Фонова, Харківського окружного адміністративного суду Людмила Волкова та Денис Бездітко.

Жваві та іноді досить гарячі дискусії про практичне майбутнє дозволили присутнім відчути причетність до формування  найближчого майбутнього судової влади нашої держави. Кожен з учасників не залишився осторонь. Судді, науковці, юристи прийшли з розумінням шукати спільні шляхи для ефективної праці в умовах нових правил та процедур.

Впевнені, що очікування повною мірою справдилися.

Джерело