Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення прес-служби РСУ щодо заяви директора НАБУ про саботування розгляду антикорупційних справ у судах

21 серпня 2017, 11:48

19 серпня, в ефірі Радіо Свобода, Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник звинуватив суди у повному саботажі справ, переданих Національним антикорупційним бюро (НАБУ) та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП).

Прикро констатувати, що у часи, коли українська судова влада проходить складний етап судової реформи, здійснює масштабне очищення судової системи та бореться за відновлення довіри суспільства, продовжується звинувачення суддів зі сторони високопосадовців в усіх негараздах, що відбуваються у державі.

Проте, незважаючи на такі складні умови роботи, суди і судді на належному рівні виконують свої службові обов'язки. При цьому, слід зауважити, що судді повинні розглядати не тільки матеріали НАБУ і САП, а й інші цивільні, адміністративні та кримінальні справи, з урахуванням часу їх надходження та строків розгляду. А тому, зосередження тільки на розгляді матеріалів цих органів, може порушувати права інших громадян України на судовий захист.

Судді розуміють громадсько-суспільну відповідальності за розгляд антикорупційних проваджень та намагаються знайти баланс між правом людини на справедливий суд, презумпцією невинуватості і важливістю боротьби з корупцією.

Причинами ж тривалого розгляду справ є системні чинники, зокрема, значна кадрова недостатність, велике навантаження, недостатність доказів та їх невідповідність процесуальним кодексам, недостатня мотивованість подань, непереконливість позицій обвинувачення у судовому засіданні, відверте зловживання захистом своїми правами і затягування розгляду справ.

Тому, тільки спільними діями суддів, прокурорів, слідчих й адвокатів та зацікавленістю у досягненні справедливого і законного результату, професійним і незалежним ставленням до виконання своїх обов'язків усіх представників органів системи правосуддя, можна досягти мети, якої потребує суспільство.

Прес-служба Ради суддів України закликає правоохоронні органи, усі органи системи правосуддя та їх посадових осіб, виважено й об'єктивно оприлюднювати інформацію, що надається суспільству, та проводити системний аналіз чинників, які впливають на ті чи інші процеси.

Джерело

Прес-центр судової влади України