Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосування Конвенції про захист прав людини при судовому розгляді кримінальних проваджень: підготовка тренерів з викладання курсу для кандидатів на посаду судді

07 вересня 2017, 16:07

7-8 вересня 2017 року у місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні у рамках проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» проводить тренінг для тренерів з викладання курсу для кандидатів на посаду судді «Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при судовому розгляді кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення».

Вітальними словами захід відкрили начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, директор курсу та модератор заходу Тетяна Фулей, національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олена Лунгол, експерти проекту Ірина Кушнір та Назар Кульчицький.

Тренерами та фасилітаторами тренінгу є розробники та тренери навчальних курсів з вивчення Конвенції та практики ЄСПЛ Вікторія Бучківська, Сергій Шинкоренко, Наталя Піхало, Андрій Савчак, Інна Порозова.

Навчальний курс присвячений IV блоку «Кримінальне судочинство та судочинство у справах про адміністративні правопорушення» проекту Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді. Програма тренінгу охоплює вивчення сфер застосування статті 2 (право на життя), статті 3 (заборона катування), статті 5 (право на свободу та особисту недоторканність), статей 6 та 8 у кримінальному аспектів, статті 13 Конвенції.

Під час ТоТ судді-викладачі мають змогу пройти цей навчальний курс як учасники, виконавши індивідуальні та практичні завдання, прослухати міні-лекції та задати запитання експертам, а також оволодіти методикою викладання кожного із змістовних елементів тренінгу.

Як і інші тренінги з вивчення Конвенції для суддів та кандидатів на посаду судді, цей тренінг передбачає обов’язкове опрацювання учасниками та учасницями визначених рішень ЄСПЛ до проходження тренінгу.

У ході роботи судді-викладачі зможуть сформувати цілісне бачення викладання цього курсу для кандидатів на посаду судді, проаналізувати, чи розроблені навчальні матеріали достатньою мірою сприяють здобуттю навичок у кандидатів на посаду судді, на вироблення яких орієнтований курс.

Слід відмітити, що цим ТоТ завершена підготовка тренерів з викладання Конвенції та практики ЄСПЛ у рамках спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді відповідно до проекту Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді. Попередньо були проведені 2 тренінги з підготовки викладачів з викладання модулю «Основоположні принципи та права людини» блоку І проекту Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді «Основоположні принципи та права людини» (17 травня 2017 р.6  вересня 2017 р.) та тренінги з викладання модулів з тематики Конвенції з Блоку ІІ «Цивільне судочинство» (18-19 травня 2017 р.), Блоку ІІІ «Господарське судочинство» (16 травня 2017 р.), Блоку V «Адміністративне судочинство» (5 вересня 2017 р.)

 

Джерело 

За повідомленням прес-служби НШСУ