Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За ініціативою ДСА України врегульовано питання строку відрядження як тимчасового переведення суддів

30 жовтня 2017, 11:00

Державною судовою адміністрацією України було ініційовано доповнити новою нормою постанову Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98 "Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів" у частині строку відрядження як тимчасового переведення суддів.

Зазначена ініціатива була підтримана та рішенням Кабінету Міністрів України 25.10.2017 було доповнено постанову Уряду щодо суми та складу витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб від підприємств, установ та організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

Зокрема, документом передбачається можливість відрядження як тимчасового переведення суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації строком до одного року.

Реалізація постанови здійснюватиметься в межах видатків, передбачених на утримання судів, інших органів та установ системи правосуддя.

 

Довідково: Положеннями частини першої статті 55 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Згідно з частиною п'ятою статті 55 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" рішенням Вищої ради правосуддя від 24.01.2017 № 54/0/15-17 затверджено Порядок відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення).

Відповідно до пункту 1 розділу VI цього Порядку суддям, які направляються у відрядження як тимчасове переведення судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації, виплачується суддівська винагорода та відшкодовуються витрати в порядку та розмірі, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98 "Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів".

Положеннями пункту 2 розділу VI вказаного Порядку регламентовано, що розмір суддівської винагороди, що підлягає виплаті в суді, до якого суддю відряджено, визначається Законом України "Про судоустрій і статус суддів", але не може бути меншим за розмір суддівської винагороди, що виплачувалася (підлягала сплаті) судді в суді, з якого його було відряджено.

Відповідно до частини другої статті 55 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації здійснюється на строк, який визначається Вищою радою правосуддя, але не більше ніж на один рік. Суддя, строк відрядження якого закінчився, повертається на роботу до суду, з якого був відряджений.

Водночас, абзацом першим пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України передбачено, що строк відрядження визначається керівником, але не може перевищувати в межах України 30 календарних днів, за кордон - 60 календарних днів, крім випадків, зазначених в абзацах другому - чотирнадцятому цього пункту.

Одним із можливих шляхів вирішення вищезазначеної неузгодженості пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України "Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів" зі статтею 55 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" було доповнення зазначеного пункту постанови Кабінету Міністрів України новою нормою щодо строків відрядження як тимчасового переведення суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

Джерело

За повідомленням прес-служби ДСАУ