Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обмін досвідом з міжнародними організаціями – успішний ключ до наближення судової гілки влади до європейських та міжнародних стандартів

31 жовтня 2017, 10:49

Наближення забезпечення права на справедливий суд є одним з важливих факторів утвердження верховенства права в нашій державі. Слова Т.Г.Шевченка: “Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь…” із плином часу стали пророчими і для представників  судової гілки влади  у співпраці з міжнародними партнерами.

Міжнародне співробітництво є одним з важливих напрямків діяльності і у Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Принагідно зауважимо, що з метою налагодження співпраці з міжнародними організаціями Вінницький апеляційний адміністративний суд прагне розвивати тісні відносини з іноземними країнами: обмінюватись досвідом і сучасними технологіями у всіх галузях шляхом проведення спільних проектів.

Так, на сьогодні здобутками нашого суду у напрямку міжнародної діяльності є налагодження  партнерських відносин з судами Польщі та Литви, результатом яких стали взаємні робочі візити української та польської делегацій.  У ході цих заходів  судді та працівники суду отримали можливість ознайомитись з особливостями адміністративного судочинства країн Польщі та Литви та організацією судового процесу, обміну інноваціями та правовою культурою країн.

Варто також зазначити, що Вінницький апеляційний адміністративний суд активно співпрацює  з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту «Cправедливе правосуддя» та  бере активну участь у напрямках міжнародної діяльності у  судовій галузі, найважливішими з яких є зміцнення верховенства права у міжнародних відносинах, розвиток співробітництва у  судовій галузі  та укріплення  довіри суспільства до суду через підвищення рівня обізнаності громадськості з його роботою.

У напрямках міжнародного співробітництва  судді  та працівники ВААС беруть участь у міжнародних науково-практичних конференціях, у круглих столах за участю міжнародних учасників,  у тренінгах для суддів адміністративної спеціалізації  із застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини  та  у робочих групах з розробки дистанційних навчальних курсів для суддів.

Представники ВААС є тренерами у робочих групах, сформованих Національною школою суддів України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, в рамках проекту «Розробка стандартизованих програм підготовки суддів».

Приємно відмітити  й те, що за результатами такої роботи, за вагомий внесок у розробку навчальних програм для суддів із застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини суддя ВААС Тетяна Сапальова отримала подяку від Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Значну просвітницьку роль мали навчальні візити представників української правової спільноти до Європейського суду з прав людини            (м. Страсбург, Французька Республіка). Такі заходи здійснюються в рамках проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя», що впроваджується Координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Верховним Судом України, Вищим адміністративним судом України та Національною школою суддів України за фінансової підтримки Уряду Канади.

В один з таких візитів до Європейського суду з прав людини суддя ВААС  Тетяна Сапальова   мала нагоду провести плідну зустріч із суддею ЄСПЛ від України Ганною Юдківською.

Ми переконані, що співпраця  з міжнародними організаціями та  обмін досвідом з іноземними країнами має позитивний результат та впливає на якість надання судових послуг в Україні.

Пріоритетне місце в сучасному міжнародному співробітництві займає  питання прозорості діяльності судової  гілки влади  та  утвердження довіри суспільства до суду.

Таким чином, в тісній співпраці у рамках міжнародних проектів здійснюється робота, направлена на зміцнення довіри суспільства до суду через підвищення рівня обізнаності громадськості з його роботою шляхом проведення відкритих заходів, конференцій, семінарів.

Враховуючи найкращий досвід міжнародних судів, Вінницький апеляційний адміністративний суд  активно  впроваджує  сміливі проекти, які забезпечують підвищення якості надання судово-адміністративних послуг.

При цьому Вінницький апеляційний адміністративний суд не зупиняється на досягнутому й прагне розширювати міжнародні контакти з адміністративними судами  як країн Європи так і світу, а також переймати кращий досвід провідних держав у галузі судочинства.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду