Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Нацполіції стосовно нападу на Ларису Гольник

23 листопада 2017, 17:11

Вища рада правосуддя 23 листопада 2017 року розглянула питання про звернення до Національної поліції України стосовно вжиття заходів з виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, причетних до нападу на суддю Октябрського районного суду міста Полтави Гольник Ларису Владленівну та заподіяння їй тілесних ушкоджень.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк нагадав, що відповідно до приписів статті 140 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судді, члени їхніх сімей та їхнє майно перебувають під особливим захистом держави. Вчинені у зв’язку зі службовою діяльністю судді посягання на його життя і здоров’я, знищення чи пошкодження його майна, погроза вбивством, насильством чи пошкодженням майна судді, образа чи наклеп на нього, а також посягання на життя і здоров’я членів його сім’ї (батьків, дружини, чоловіка, дітей), погроза їм вбивством, пошкодженням майна мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Ігор Бенедисюк поінформував, що у засобах масової інформації та загальнодоступних джерелах у мережі Інтернет поширено інформацію стосовно нападу на суддю Октябрського районного суду міста Полтави Гольник Л.В. та заподіяння їй тілесних ушкоджень у вечірній час 22 листопада 2017 року поблизу Меморіального комплексу Солдатської Слави в місті Полтаві.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод метою забезпечення незалежності судової влади є гарантування кожній особі основоположного права на розгляд справи справедливим судом тільки на законній підставі та без будь-якого стороннього впливу.

Незалежність судової влади є головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав і свобод людини та громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства й держави.

Незалежність і недоторканність суддів гарантуються статтями 126 та 129 Конституції України, якими встановлено, що судді при здійсненні правосуддя незалежні та керуються верховенством права.

Згідно зі статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. 

У пункті 13 Рекомендацій СМ/Rес (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов’язки зазначено, що потрібно вжити всіх необхідних заходів для забезпечення поваги, захисту і сприяння незалежності та неупередженості суддів.   

У зв’язку із зазначеним Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Національної поліції України стосовно вжиття заходів з виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, причетних до нападу на суддю Октябрського районного суду міста Полтави Гольник Ларису Владленівну та заподіяння їй тілесних ушкоджень.  

Джерело

За повідомленням прес-служби суду