Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя звільнила суддю з посади за скоєння істотного дисциплінарного проступку

27 липня 2017, 17:18

Вища рада правосуддя вирішила звільнити Рибаєва Олега Аркадійовича з посади судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України. 

Заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Мірошниченка А.М., дослідивши рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП та матеріали дисциплінарної справи, Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Рибаєва О.А. з посади судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської областіна підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Нагадаємо, що 11 квітня 2017 року, розглянувши дисциплінарну справу стосовно судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Рибаєва О.А., відкриту за заявами Третяка Р.П. та прокурора Дніпропетровської області Федика Р.Р., Друга Дисциплінарна палата ухвалила рішення № 774/2дп/15-17 про притягнення цього судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади. Вказану заяву стосовно судді було передано на розгляд Вищої ради правосуддя Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів судів загальної юрисдикції 4 лютого 2016 року, оскільки ТСК не встигла прийняти рішення щодо нього до закінчення своїх повноважень.

Зазначене рішення Другої Дисциплінарної палати у порядку та строки, встановлені статтею 51 Закону України «Про Вищу раду правосуддя»,не оскаржувалося.

Підставою для дисциплінарної відповідальності стали порушення суддею Рибаєвим О.А. вимог законодавства України при розгляді адміністративного матеріалу про адміністративне правопорушення за статтею 122Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно Третяка Р.П. Суддя Рибаєв О.А.  27 січня 2014 року ухвалив постанову про визнання Третяка Р.П. винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого зазначеною статтею КУпАП, накладення адміністративного стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами строком на три місяці та стягнення на користь держави судового збору.

Дисциплінарною палатою встановлено, що суддя Рибаєв О.А. допустив грубі порушення вимог законодавства щодо всебічного, повного і об’єктивного з’ясування обставин адміністративної справи стосовно Третяка Р.П. та вирішення її у точній відповідності із законом Зокрема, під час судового розгляду справи Третяк Р.П. фактично був позбавлений можливості навести докази на підтвердження своєї невинуватості. Суддя не забезпечив дотримання приписів Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та у межах своїх повноважень дотримання принципів самостійності судів і неупередженості суддів, конституційних засад судочинства, не виконав покладених на нього професійних обов’язків. Допущені суддею Рибаєвим О.А. порушення свідчать про несумлінне ставлення до обов’язків судді, мають системний характер, вказують на наявність у діях судді ознак істотного дисциплінарного проступку.

Крім того, у січні 2015 року до Вищої ради юстиції надійшла заява судді Рибаєва О.А. про звільнення з посади за власним бажанням, однак, не будучи звільненим в установленому законом порядку з цієї підстави, він із жовтня 2015 року не виконує обов’язки судді з власної ініціативи.

Таким чином, встановлені факти та обставини щодо поведінки судді Рибаєва О.А. свідчать про вчинення ним істотного дисциплінарного проступку.

Враховуючи викладене, Вища рада правосуддя вирішила звільнити Рибаєва Олега Аркадійовича з посади судді Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.