Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області провела всеукраїнський семінар у формі круглого столу на тему: “Судово-правові аспекти захисту сімейних прав та інтересів дитини”

18 вересня 2017, 09:00

15 вересня 2017 року в місті Дніпрі Національна школа суддів України спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області провела всеукраїнський семінар у формі круглого столу на тему: “Судово-правові аспекти захисту сімейних прав та інтересів дитини”.

Усеукраїнський семінар відкрили голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач і заступник директора регіонального відділення Алла Баштанник.

Завдяки системі електронної реєстрації на сайті Національної школи суддів України для участі в цьому семінарі прибули 59 суддів місцевих загальних судів з Київської, Житомирської, Полтавської, Львівської, Волинської, Дніпропетровської, Донецької та Запорізької областей.

До програми семінару були включені актуальні теми щодо загально-правових засад регулювання сімейних відносин в Україні в контексті захисту прав дитини, судового захисту майнових і житлових прав дітей та судова практика захисту прав дітей з врахуванням практики ЄСПЛ та правових позицій Верховного Суду України, розгляду положень Конвенції ООН про захист прав дітей, контролю за дотриманням прав дітей органами опіки та піклування.

У програмі семінару був відведений час для обговорення питань щодо налагодження ефективної співпраці суддів із дитячими психологами та соціальними службами.

Інтерактивні презентації, обговорення спірних моментів практики захисту сімейних прав після перегляду відеороликів, анонімномні тестування (первинне та фінальне) за допомогою клікерів з учасниками провели судді Віра Гайдук – модератор семінару, Вікторія Зубакова, Олена Свистунова та Вікторія Міхеєва, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського гуманітарного університету, кандидат юридичних наук, доцент Тетяна Алфьорова; практичний психолог Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Дніпровської міської ради Олег Прокопенко.

Значна увага на круглому столі відводилася особливостям доказування у вирішенні спорів між батьками про визначення місця проживання та виховання дітей, позбавлення батьківських прав і відібрання дитини від батьків без позбавлення батьківських прав з урахуванням практики рішень ЄСПЛ, зокрема у справі М. С. проти України.

На завершення всеукраїнського семінару з метою зворотного зв'язку було проведено анкетування. Усі анкети учасників семінару будуть проаналізовані, а результати цієї роботи - використанні для удосконалення проведення підготовки суддів.

Джерело 

За повідомленням прес-служби НШСУ