Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області визнав недійсною додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки на узбережжі Азовського моря, якою незаконно було зменшено розмір орендної плати

22 вересня 2017, 15:42

Бердянська місцева прокуратура звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом до Бердянської міської ради Запорізької області та товариства з обмеженою відповідальністю про визнання недійсною додаткової угоди до договору оренди землі.

Встановлено, що у березні 2006 року між Бердянською міською радою та приватним підприємством було укладено договір оренди земельної ділянки площею 18,6158 га, яка знаходиться на узбережжі Азовського моря по вул. Макарова в м. Бердянськ для будівництва комплексу закладів відпочинку та оздоровлення, нормативна грошова оцінка вказаної земельної ділянки була визначена в розмірі 14915044,37 грн.

В судовому засіданні встановлено, що у вересні 2014 року між відповідачами укладено додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки, якою було зменшено її нормативну грошову оцінку до 9670106,88 грн., а отже, і розмір орендної плати.

В той же час, управлінням Держгеокадастру у Запорізькій області надано інформацію, що розмір нормативної грошової оцінки вказаної земельної ділянки визначено невірно, оскільки використано при її розрахунку невірні коефіцієнти. Вірним розміром оцінки є сума 19425587,30 грн.

Відповідно до положень Податкового кодексу України та Закону України «Про оцінку земель», для визначення розміру орендної плати для земель державної та комунальної власності обов’язково проводиться та використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Оскільки законодавець чітко визначив, що нормативна грошова оцінка земель є основою для визначення розміру орендної плати для земель державної та комунальної власності, то додаткова угода, яка є предметом розгляду судової справи, суперечить приписам чинного законодавства і підлягає визнанню її недійсною.

За таких обставин, Господарським судом Запорізької області 05.09.2017 було прийнято рішення по справі №908/1297/17, яким позов задоволено, додаткову угоду про внесення змін до договору оренди землі, укладену між Бердянською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю визнано недійсною в частині визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Рішення суду не оскаржувалося в апеляційному порядку та набрало законної сили.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду