Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов'язав виборчу комісію включити до свого складу кандидата від партії Олега Ляшка

26 вересня 2017, 11:52

24 вересня Вінницький апеляційний адміністративний суд в апеляційному порядку розглянув справу про визнання недійсним та скасування рішення Красилівської районної виборчої комісії про відхилення кандидатури від районної організації до складу виборчої комісії для утворення і формування цієї комісії, у зв’язку з призначенням перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, призначених на 29.10.2017.

У результаті перегляду рішення суду першої інстанції залишено без змін, а дії Красилівської районної виборчої комісії визнані протиправними. Крім того, рішеннями адміністративних судів обох інстанцій зобов’язано Красилівську районну виборчу комісію  включити кандидата від районної організації Радикальної партії Олега Ляшка в Хмельницькій області  до складу виборчої комісії.

З матеріалів справи встановлено, що оспорюваним рішенням Красилівської районної виборчої комісії Хмельницької області відхилено кандидатуру від районної організації Радикальної партії Олега Ляшка з мотивів неналежності даної особи до тих осіб, які мали б право голосу на території даної місцевої ОТГ, оскільки місце проживання громадянки було зареєстровано у іншому населеному пункті.

Разом з тим, задовольняючи позовні вимоги частково, адміністративні суди послались на частину 2 статті 22 Закону України “Про місцеві вибори”, якою передбачено, що право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій має, в тому числі, зареєстрована в установленому порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцева організація політичної партії. Нормами цього ж Закону передбачено, що до складу виборчої комісії, яка здійснює підготовку та проведення відповідних місцевих виборів, можуть входити громадяни України, які мають право голосу на цих місцевих виборах. А відповідно до статті 3 Закону право голосу на виборах депутатів районної ради мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до Конституції України, належать до відповідних територіальних громад на території цього району та проживають в межах відповідного територіального виборчого округу, належність якого визначається зареєстрованим місцем проживання.

Суди встановили, що позивач, на момент подачі документів, була зареєстрована в місцевості, яка входить до складу ОТГ, а отже є такою, що набула статусу виборця відповідного територіального виборчого округу та отримала право бути членом відповідної виборчої комісії, оскільки подання зареєстроване у районній виборчої комісії, вже після реєстрації нового місця проживання.

Дата, зазначена у заяві позивача, фактично вказує на момент свідомого волевиявлення особи взяти участь у роботі виборчої комісії, а зазначена у заяві адреса на момент реєстрації подання збігається із місцем реєстрації позивача.

Отже, колегія суддів встановила, що позивач діяв відповідно до вимог виборчого Закону. За таких обставин судова колегія  ВААС не знайшла підстав для скасування судового рішення  першої інстанції, яким зобов’язано виборчу комісію включити до її складу позивача.

Більш детальніше зі змістом рішення Ви можете ознайомитись в ЄДРСР за № 822/2593/17, повідомляє прес-служба Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Джерело