Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретар Великої Палати ВС та керівник апарату Верховного Суду розповіли про результати роботи у 2020 році

15 лютого 2021, 12:22

12 лютого 2021 року у Верховному Суді відбулося засідання Пленуму, під час якого судді обговорили результати діяльності ВС в минулому році.

Доповідаючи про діяльність Великої Палати Верховного Суду, Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв повідомив, що у звітному періоді на її розгляд надійшло 909 процесуальних скарг і справ, тоді як у 2019 році їх кількість становила 2383. Зменшення надходжень, за словами Всеволода Князєва, зумовлене впровадженням процесуальних фільтрів.

Усього за рік Велика Палата ВС розглянула 1019 процесуальних скарг / справ у всіх юрисдикціях, з них 714 – з прийняттям рішення по суті, та ухвалила 1830 рішень щодо процесуальних звернень.  

Касаційні суди передали на розгляд Великої Палати ВС 234 справи, що на 85 % менше порівняно з 2019 роком. Підставою для такої передачі у 35 справах (15 %) була необхідність відступити від практики того чи іншого касаційного суду і в 43 справах (19 %) – від висновків Великої Палати ВС.  Крім того, 74 справи (32 %)  містили виключні правові проблеми, а в 69 справах порушувалося питання щодо визначення юрисдикційної належності спору. Загалом Велика Палата ВС розглянула 423 касаційні скарги.

Крім того, на розгляді Великої Палати ВС перебувало 57 заяв про перегляд судових рішень за виключними обставинами, 45 скарг на рішення Вищої ради правосуддя та 68 процесуальних звернень у зразкових адміністративних справах.

Окремо Всеволод Князєв відзначив продуктивну співпрацю Великої Палати з Науково-консультативною радою при Верховному Суді. Так, минулого року судді Великої Палати ВС підготували 29 звернень до фахівців НКР, а у відповідь на них отримали 146 висновків.  

Також Секретар Великої Палати ВС зауважив, що значну увагу судді приділяють позапроцесуальній роботі, зокрема просвітницькій та викладацькій діяльності, участі в освітніх та науково-практичних заходах тощо.

Інформацію про роботу апарату Верховного Суду за 2020 рік представила керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка. За її словами, попри всі виклики робота апарату ВС була результативною. Як і щороку, апарат здійснював фінансове, кадрове, матеріально-технічне, юридичне, документальне, методичне, аналітичне, правове, інформаційно-технічне та інше забезпечення діяльності Суду, організовував інформаційно-комунікаційну роботу, міжнародно-правове співробітництво, внутрішній аудит, провадив режимно-секретну діяльність та забезпечував виконання заходів із мобілізаційної підготовки Верховного Суду.

Керівник апарату зазначила, що минулого року не було виконано плану щодо надходження судового збору на 504,3 млн грн, або 53,5 % від плану, а видатки на фінансування процедури ліквідації Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів і державних підприємств, які обслуговували ці суди, становили більше 90 млн грн.

Крім того, з метою запобігання поширенню інфекційних захворювань видатки ВС за загалним фондом державного бюджету зменшено вдвічі: на 110 млн грн у квітні (відповідно до Закону України «Про зміни до Державного бюджету України на 2020 рік») та на 3,2 млн у грудні (відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам бюджетних коштів на 2020 рік»).

Водночас протягом 2020 року Верховним Судом реалізовувалися проєкти будівництва, реконструкції, капітального й реставраційного ремонту. Зокрема, завершено реставраційний ремонт правого крила будівлі за адресою: просп. Повітрофлотський, 28, де розміщений Касаційний цивільний суд у складі ВС – облаштовано зали судових засідань, оснащених сучасними технічними засобами для забезпечення судового процесу, організовано публічні зони для відвідувачів суду, створено умови для безперешкодного доступу до приміщення суду людей з інвалідністю та маломобільних груп населення, відновлено пам’ятку культурної спадщини 1914–1918 років будівництва.

Також оновлено частину засобів інформатизації ВС, що полегшить впровадження електронного суду.

На високому рівні минулого року в апараті ВС була організована і діяльність, спрямована на запобігання корупції. За результатами оцінювання НАЗК відділ запобігання та виявлення корупції ВС посів високі позиції у двох рейтингах: 13-те місце у топ-50 ефективних антикорупційних уповноважених державних органів та органів місцевого самоврядування і 9-те місце у рейтингу, що показує індекс ефективності антикорупційних уповноважених центральних органів виконавчої влади та інших загальнодержавних органів.

Як повідомила Ольга Булка, минулого року 31 працівник Верховного Суду поповнив суддівський корпус, і тепер новопризначені судді здійснюватимуть правосуддя в місцевих судах.

Верховний Суд