Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Андрій Овсієнко високо оцінив напрацювання в межах Ініціативи «Модельні суди»

17 лютого 2021, 15:32

ВРП підтримує впровадження у практичну площину напрацювань Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE» у межах Ініціативи «Модельні суди». Про це сказав Голова ВРП Андрій Овсієнко під час засідання Проєктної ради. За його словами, з 2018 року завдяки проєкту у шести модельних судах вдалося запровадити багато корисних нововведень і ці підходи доцільно застосовувати у роботі інших судів.

Мета ініціативи «Модельні суди» полягає у вдосконаленні системи організації роботи судів, що передбачає покращення обслуговування клієнтів і надання судових послуг, підвищення якості роботи із вразливими групами населення, які звертаються до суду, підвищення безпеки суддів, працівників апарату та відвідувачів суду, а також пілотного випробування інших сучасних управлінських ініціатив. У рамках ініціативи уніфіковано стандарти обслуговування клієнтів та судового адміністрування.

Ініціатива передбачає детальний опис заходів (модельні рішення), які рекомендуються до застосування працівниками апарату суду для вирішення конкретних проблем, які виникають під час щоденного функціонування суду. Міжнародні та національні експерти Проєкту у співпраці із представниками Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, юридичної спільноти та громадськості розробили посібник «Модельний суд» задля стандартизації та уніфікації кращих модельних рішень у різних сферах судового адміністрування. Модельні рішення Ініціативи, з-поміж іншого, впроваджуються шляхом розробки у співпраці з українськими партнерами стандартних операційних процедур, інструкцій та навчальних програм, заснованих на кращому міжнародному досвіді. Їх імплементація відбувається також через семінари та тренінги, організовані в різних регіонах України.

Для ефективної координації впровадження ініціативи було створено Проєктну раду за участю представників Вищої ради правосуддя (Голова ВРП Овсієнко А.А. та член ВРП Швецова Л.А.), Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, пілотних судів та громадськості.

За рекомендацією Проєктної ради для реалізації Ініціативи обрано такі модельні суди: Вишгородський районний суд Київської області, Галицький районний суд міста Львова, Ковельський міськрайонний суд Волинської області, Краматорський міський суд Донецької області, Корольовський районний суд міста Житомира, Лозівський міськрайонний суд Харківської області. Тут поетапно впроваджується кращий європейський досвід із судового адміністрування. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

Під час проведення моніторингу потреб пілотних судів експерти виявили відсутність уніфікованого підходу до організації інтегрованої рецепції суду як першого контактного пункту користувача системи правосуддя із працівниками апарату суду задля отримання необхідної інформації. Зокрема, інтегрована рецепція суду в той чи інший спосіб функціонувала лише у двох із шести пілотних судів. Необхідність її впровадження та діяльність за чіткими алгоритмами була визнана представниками усіх модельних судів. Тож експертами була розроблена інструкція «Організація та функціонування  інтегрованої рецепції суду». Вона визначає загальні правила, порядок організації та функціонування інтегрованої рецепції суду, встановлює перелік правил поведінки для працівників апарату суду щодо їхніх дій як у повсякденних, так і в кризових ситуаціях, та є реалізацією модельного рішення, спрямованого на підвищення рівня клієнтоорієнтованості суду.

Також були напрацьовані інструкції «Ознакування приміщень у суді» та «Візуальна система навігації для українських судів». Вони визначають загальні правила та порядок ознакування приміщень у суді за допомогою інформаційних табличок з огляду на кращі міжнародні практики, у тому числі стандарти щодо їх інклюзивності, регламентує зміст, дизайн і пріоритетну кольорову гаму. Це  рішення імплементовано у трьох модельних судах, для яких виготовлені інформаційні таблички та бейджі: Корольовський районний суд міста Житомира, Лозівський міськрайонний суд Харківської області, Краматорський міський суд Донецької області. Станом на січень 2021року це модельне рішення також впроваджується у Вишгородському районному суді Київської області, Галицькому районному суді міста Львова, Ковельському міськрайонному суді Волинської області, а також у судових установах, що не належать до модельних судів, однак розміщені з ними в одному приміщенні та виявили бажання впровадити модельне рішення щодо ознакування (Богунський районний суд міста Житомира). Якісне ознакування полегшує пошук місця проведення судового засідання, підвищує загальний рівень безпеки в будівлі суду та підсилює відчуття довіри серед учасників судового провадження до системи правосуддя в цілому.

Експерти Проєкту також провели дослідження стану особистої безпеки працівників судової системи шляхом всеукраїнського онлайн-опитування «Особиста безпека суддів та працівників апарату суду» та розробили на його основі низку практичних рекомендацій щодо покращення заходів забезпечення безпеки суддів та працівників апаратів судів.

На сьогодні над Ініціативою «Модельні суди» працює група експертів із Фінляндії, Франції, Литви, Польщі, Швеції, Румунії, Нідерландів, Вірменії, Великої Британії та України під керівництвом головної міжнародної експертки з питань судової реформи Проєкту «Право-Justice» Анни Адамської-Галлант.

З усіма аспектами діяльності можна ознайомитись у Проміжному Звіті за результатами реалізації Ініціативи «Модельні суди» у межах Проєкту Європейського Союзу «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні». 

Вища рада правосуддя