Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП продовжує розширювати географію наукового співробітництва з юридичними університетами

22 лютого 2021, 15:33

19 лютого 2021 року за ініціативою Вищої ради правосуддя підписано Меморандум про співробітництво між ВРП та Львівським національним університетом імені Івана Франка.

Своїми підписами документ про партнерство засвідчили заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький та ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник.

Меморандум передбачає правову основу для встановлення та розвитку довгострокових відносин між установами з метою активізації професійної взаємодії у сфері аналізу законодавства, що стосується судової влади, реалізації спільних науково-правових заходів, спрямованих на обговорення актуальних питань правозастосування, та обміну досвідом.

Зокрема, сторони домовилися про проходження студентами, аспірантами, докторантами та науково-педагогічними працівниками навчальної, науково-дослідної та переддипломної практики у Вищій раді правосуддя, сприяння представників ВРП у зборі співробітниками та студентами Університету матеріалів для підготовки наукових робіт.

Планується, що члени Вищої ради правосуддя братимуть участь у навчальному процесі юридичного факультету університету, зокрема проводитимуть лекції та семінари.

Також сторони домовилися про проведення спільних наукових досліджень і розробок та підготовку публікацій на основі їх результатів, видання підручників та посібників.

Також заступник Голови ВРП Олексій Маловацький під час зустрічі наголосив на викликах, які наразі постали перед судовою владою: дефіцит кадрів у судах, зумовлений відсутністю Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, незадовільне фінансове забезпечення судів,  потреба у вдосконаленні судового адміністрування, труднощі роботи судів в умовах пандемії тощо.

Олексій Маловацький зауважив, що правова позиція ВРП має наукове підґрунтя, саме тому Рада вирішила ініціювати партнерство із провідними інтелектуальними центрами та науковими установами України. «Перед нами стоїть колосальне завдання – забезпечити стабільність правових відносин в Україні. Для досягнення цієї мети поглиблення співпраці між Вищою радою правосуддя та Львівським національним університетом імені Івана Франка є вкрай важливим», – наголосив він.

Заступник Голови ВРП відзначив професійний потенціал і якісну підготовку студентів Львівського національного університету.

Звертаючись до присутніх, ректор Володимир Мельник наголосив на вагомій ролі Львівського університету у процесі розвитку правового суспільства, у тому числі відзначив важливість напрацювання соціально-політичного та інтелектуального партнерства з різними інституціями, зокрема з Вищою радою правосуддя, для мобілізації процесів спільного впливу на прогресивні зміни у державі.

На відкритості до співпраці з активною і талановитою молоддю наголосила член ВРП Оксана Блажівська. За її словами, для Ради надзвичайно важливим є правова позиція та фахова думка науковців. «Університетська спільнота – це незалежний професійний критик, і ми дуже хочемо, щоб наукова спільнота долучалася до написання і викладу позицій у наших консультативних висновках щодо законопроєктів», – зазначила Оксана Блажівська.

Член ВРП Віктор Грищук зазначив, що будь-який вид соціальної діяльності буде мати успішний результат, якщо ця діяльність ґрунтується на наукових засадах, та закликав науковців і суддів до спільних активних дискусій.

Друга частина цього заходу передбачала проведення робочої наради ВРП із головами судів міста Львова щодо обговорення законопроєкту № 3711-д та проблем щодо критичного недофінансування судів.

Довідково: Львівський національний університет імені Івана Франка –  класичний вищий навчальний заклад із давніми традиціями та потужними науковими школами у поєднанні із сучасними інноваційними трендами. Місія Університету полягає у визначенні і реалізації освітніх та наукових стандартів, генеруванні змін, яких потребують регіон, країна та світ; формуванні особистості – носія інтелектуального та інноваційного потенціалу.

Львівський університет засновано у 1661 році. Указом Президента України 11 жовтня 1999 року йому надано статус національного.

Львівський національний університет імені Івана Франка став одним із найпрестижніших закладів нашої держави, здобув високий міжнародний авторитет, став потужним науковим осередком.

На сьогодні в Університеті функціонують 19 факультетів, 3 фахових коледжі (правничий, педагогічний та природничий), Інститут післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки. В Університеті навчається понад 21 тисяча здобувачів освіти, з них понад 17 тисяч осіб навчаються за денною та майже 4 тисячі осіб – за заочною формою, працює понад 2 тисячі науково-педагогічних, наукових і педагогічних працівників.