Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального Прокурора з приводу обставин, повідомлених суддею Роменського міськрайонного суду Сумської області

23 лютого 2022, 15:02

У повідомленні суддя Роменського міськрайонного суду Сумської області Ганна Цвєлодуб зазначила, у провадженні суду перебувала справа про притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

Під час розгляду заяви про відвід іншої судді цього ж суду В’ячеслава Шульги потерпіла звернулася до Г.Цвєлодуб зазначивши, що вона працює у відділі внутрішньої політики мерії міста. Якщо її заяву про відвід буде проігноровано, вона поінформує відповідні органи та місцеві засоби масової інформації про розгляд справи за її участі.    

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру судових рішень у задоволенні заяви вказаної особи про відвід судді Роменського міськрайонного суду Сумської області В. Шульги відмовлено.

У зв’язку із неналежною поведінкою потерпілої Г.Цвєлодуб надіслала до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора повідомлення про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя з проханням вжити відповідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.  

За фактом втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя Роменська окружна прокуратура розпочала кримінальне провадження.

Встановлено, що наразі проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим Роменського РВП ГУ НП в Сумській області.

Щодо зави громадянки ВРП також звернулася до Виконавчого комітету Роменської міської ради, який повідомив, що вказана особа у відділі з питань внутрішньої політики не працює та впродовж останніх кількох років не працювала ні у Виконавчому комітеті ні в інших структурних підрозділах Роменської міської ради.   

Подібні висловлювання на адресу судді під час судового розгляду можуть сформувати у суспільстві уявлення про безкарність протиправного впливу на судову систему та негативно позначитися на її незалежності загалом.

Тому Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України за фактами, викладеними у повідомленні судді Роменського міськрайонного суду Сумської області Ганни Цвєлодуб.

Вища рада правосуддя