Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В.о. Голови ВРП Віктор Грищук провів низку консультацій щодо допомоги нашій державі

03 березня 2022, 15:45

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віктор Грищук провів низку консультацій щодо допомоги нашій державі.

Зокрема під час телефонних перемовин з першим головою Верховного Суду, головою Державного трибуналу Республіки Польща, професоркою Малгожатою Мановською та суддею цього Суду  професором  Кшиштофом Вяком обговорювали допомогу наших міжнародних партнерів у формуванні гуманітарних конвоїв до України, потребу у донесенні правдивої інформації про критичну ситуацію, зумовлену військовою агресією.

Говорили про необхідність проведення суддівськими спільнотами  Польщі, Болгарії, Словенії, Словаччини, Чехії, Румунії, прибалтійських та інших держав максимально широкої роз’яснювальної роботи щодо віроломного порушення Росією та Білорусією норм міжнародного права. А також про необхідність початку процедури притягнення до відповідальності керівників цих держав у Міжнародному кримінальному Суді за вчинення геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності на українській землі.

Нагадаємо, 28 лютого 2022 року ВРП звернулася до Європейської мережі рад юстиції та закликала членів ЄМРЮ вимагати від урядів своїх країн жорсткіших санкцій проти Російської Федерації, військової та гуманітарної допомоги для України. Адже разом ми будемо мати шанс врятувати цивілізований світ, врятувати мільйони життів, врятувати право кожної країни на свій власний шлях та майбутнє.

Розпочавши збройну агресію та війну проти України, Росія вийшла з правового поля, порушила засадничі норми та принципи міжнародного права, низку двосторонніх та багатьох договорів та угод.

Генеральна Асамблея Організації обєднаних націй ухвалила резолюцію «Агресія проти України». Документ беззаперечно визнає той факт, що Росія вчинила агресію проти України та містить вимогу до РФ припинити вогонь. Держави-члени ООН рішуче вимагають від Росії вивести свої війська з України у рамках її міжнародно визних кордонів.

Як повідомлялося, Україна звернулася до Міжнародного суду ООН щодо порушення Росією Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Також Україна невідкладно подала запит на запобіжні заходи, у якому просить ООН наказати Росії припинити війну в Україні. Для розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією та Білоруссю в Україні, Литва звернулася до Міжнародного кримінального суду. А прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вирішив якомога швидше почати розслідування ситуації в Україні.

Ми надзвичайно вдячні дружнім країнам за реальну допомогу та підтримку за всіма можливими напрямами. Разом переможемо.