Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП закликає міжнародну спільноту застосувати дієві механізми протидії світовій загрозі та захистити Україну

14 березня 2022, 13:22

Члени Вищої ради правосуддя Віктор Грищук, Оксана Блажівська, Інна Плахтій та Віталій Саліхов закликають уряди провідних країн світу та міжнародні організації вжити дієвих заходів для припинення геноциду українського народу путінським режимом та активніше долучитися до допомоги у боротьбі України зі світовою загрозою.

Вони звертаються з проханням створити безпілотну зону для польотів російської авіації та унеможливити нанесення ракетно-бомбових ударів по цивільному населенню та інфраструктурі на території України.

З самого початку військового вторгнення держава-агресор постійно порушує норми міжнародного гуманітарного права, які гарантують захист цивільного населення під час війни. Загарбники наносять ракетно-бомбові та артилерійські удари по житлових кварталах, лікарнях, школах та дитячих садках і будинках, церквах, обстрілюють евакуаційний транспорт. Вчиняють систематичні і масштабні злочини проти людяності, визначені Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду. Внаслідок збройної агресії РФ вже загинуло 90 дітей і більше 100 поранено.

Зокрема, 9 березня 2022 року агресор завдав авіаудару по дитячій лікарні та пологовому будинку у м. Маріуполь Донецької області та піддав гуманітарний коридор масованим обстрілам. Ці ганебні дії свідчать не тільки про жорстокість по відношенню до цивільних громадян, а й про умисні та цілеспрямовані дії, які фактично є геноцидом українського народу, який визначений Конвенцією про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Щодня триває потужний героїчний супротив української нації російському загарбнику. Керівництво держави і всі українці постійно наголошують на потребі закрити небо над Україною для вбивчої російської авіації. Рішучість світового співтовариства має продемонструвати, що злочин агресії проти України є неприйнятним, а кримінальна відповідальність буде невідворотною.

Члени ВРП наголошують міжнародній правовій спільноті про те, що РФ має припинити військові дії на території України, а її керівництво притягнуте до відповідальності за спотворення поняття «геноциду» для виправдання агресії.

Наразі вже Україна офіційно направила позов до Міжнародного Суду ООН в Гаазі.

Як ми повідомляли, Вища рада правосуддя звернулася до суддів, суддів у відставці, усіх працівників органів системи правосуддя та громадян України, які є свідками  воєнних злочинів Російської Федерації проти цивільного населення та інших злочинів, із закликом фіксувати та надсилати такі докази на офіційні державні ресурси для того, щоб отримати перемогу у юридичній площині.

Дієва міжнародна підтримка України може врятувати сотні життів і не лише в Україні. Неприпустимо дозволяти путінському режиму безкарно вчиняти терор, страшні беззаконня, та ігнорувати міжнародне право.

Члени ВРП закликають уряди провідних країн світу та міжнародні організації усвідомити, що в Україні зараз вирішується майбутнє Європи та зробити все можливе щоб воно було світлим, а здобутки та цінності цивілізації були непорушними. Майбутнє світу – наша спільна відповідальність.

ВРП