Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Між Європою і росією дедалі більша прірва

29 березня 2022, 14:20

До Вищої ради правосуддя надійшов лист від Міністерства закордонних справ України, у якому йдеться про наслідки виключення росії  з Ради Європи.

Нагадаємо, за ініціативи України 16 березня 2022 року було ухвалено рішення Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) про негайне припинення членства російської федерації в РЄ у зв’язку з агресією проти України.

Згідно з цим рішенням, а також рішенням КМРЄ від 23 березня ц.р. про правові та фінансові наслідки припинення членства рф в РЄ, припиняється участь росії в статутних органах РЄ (Комітет міністрів та Парламентська асамблея), Конгресі місцевих та регіональних влад РЄ, та їхніх робочих органах.

Відповідно до рішень КМРЄ, а також згідно з окремою резолюцією Європейського суду з прав людини від 22 березня 2022 року, участь РФ у Європейській конвенції з прав людини припиняється з 16 вересня 2022 р., а ЄСПЛ правомочний приймати до розгляду справи проти РФ, якщо оскаржувані події сталися до 16 вересня ц.р.

Крім того, автоматично з 16 березня 2022 року припинилася участь РФ та її представників в таких Розширених угодах РЄ:

Група зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу (Група Помпіду).

Частково відкрита угода РЄ з питань запобігання, захисту та надання допомоги у разі великих природних та технологічних катастроф («EUR-OPA»).

Європейський фонд підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт (Eurimages).

Розширена часткова угода про спорт (EPAS).

Розширена часткова угода про культурні маршрути.

Розширена часткова угода стосовно Обсерваторії з викладання історії в Європі.

Європейська аудіовізуальна Обсерваторія.

Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія).

Група держав проти корупції (При цьому РФ може брати участь у засіданнях GRECO під час розгляду виконання нею Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією (ETS 173) без права участі в обговореннях та права голосу).

Найближчим часом буде ініційоване виключення росії зі складу організацій конвенцій та угод РЄ, де зберігається її  членство (MEDICRIME, MONEYVAL, Європейський комітет проти катувань і т.д.).

Також МЗС поінформувало, що у зв’язку з активною участю Білорусі в агресії росії проти України окремим рішенням КМРЄ від 17 березня 2022 р. припинено право участі Республіки Білорусь в діяльності статутних та робочих органів Ради Європи у будь-якому форматі.