Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває робота над врегулюванням нагальних питань фінансування судової влади в умовах воєнного стану

01 вересня 2022, 15:44

Члени Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська, Роман Маселко, Микола Мороз та Інна Плахтій взяли участь у черговому засіданні робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики.

Учасники з’ясували поточний стан фінансування судової влади та заслухали інформацію щодо бюджетних запитів головних розпорядників коштів судової влади, обговорили проєкт Державного бюджету України на 2023 рік у частині фінансування судової влади та пропозицій до плану відновлення України в частині фінансування судової влади, а також можливість прийняття законопроєкту про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів (№ 6311) в умовах воєнного стану.

Під час обговорення проєкту Закону № 6311 члени ВРП Інна Плахтій та Оксана Блажівська запропонували винести його на обговорення Парламенту з умовою  відтермінування набрання ним чинності.

Нагадаємо, що вказаний законопроєкт покликаний реформувати систему оплати праці та встановити єдиний підхід до нарахування захищених складових заробітної плати працівників апаратів судів. Пропозиції до документа внесені ВРП спільно з Державною судовою адміністрацією України, Радою суддів України та підтримані робочою групою.

У зв’язку з особливостями бюджетного процесу в умовах воєнного стану голова робочої групи народний депутат України Сергій Демченко зазначив, що законопроєкт № 6311 потрібно прийняти з відтермінуванням дати набрання чинності, щоб сформувати орієнтири оплати праці працівників органів судової влади та усунути можливі ризики корупційних зловживань під час нарахування заробітної плати.

Оксана Блажівська висловила пропозицію спільно з робочою групою з питань оптимізації Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України переглянути верхню межу суми судового збору та обговорити можливість знятття певних обмежень щодо його нарахування. На її переконання, необхідно працювати над додатковими механізмами наповнення бюджету судів, аби уникнути колапсу судової системи внаслідок недофінансування не тільки на виплату заробітних плат працівникам, а й на оплату комунальних послуг тощо. Для цього необхідно запровадити більш чіткий розподіл коштів із судового збору для забезпечення першочергових потреб судів.

Оксана Блажівська зазначила, що члени ВРП напрацюють модель, на основі якої можна було б сформувати відповідний законопроєкт.

Такий крок, на думку Оксани Блажівської, має бути з розумінням сприйнятий суспільством через реальну загрозу зупинення здійснення правосуддя внаслідок недофінансування, приклади чого вже є в судах, через припинення постачання електроенергії внаслідок заборгованості тощо.

Обговорюючи інші нагальні питання фінансування судової влади, директор Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів України Людмила Рожкова повідомила, що наразі Державною казначейською службою України відкрито асигнування з державного бюджету на виплату винагороди присяжним за час виконання ними обов’язків у суді у 2022 році за зверненням ВРП та за результатами обговорення учасниками робочої групи.

Під час наступного засідання робоча група планує розглянути питання щодо доопрацювання концепції законопроєктів щодо врегулювання статусу помічника судді та спрощення процедури добору суддів.

Відеозапис засідання за посиланням https://youtu.be/eSUSQVjpSwE

Вища рада правосуддя