Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Напрацювання дороговказу із проведення дистанційних судових проваджень – необхідність в умовах воєнного стану

06 вересня 2022, 10:58

Відбулася друга зустріч робочої групи з розробки практичного посібника щодо здійснення дистанційного судочинства за участю міжнародних експертів та представників судової влади України.

Робоча група створена в межах діяльності Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» у співпраці з Європейською комісією з питань ефективності правосуддя (CEPEJ).

Під час зустрічі експерти Марек Свєрчинські (Польща), Александре Паланко (Франція) та Джуліо Борсарі (Італія) презентували напрацювання до проєкту посібника щодо дистанційного судочинства в межах експертної підтримки.  

Практичний посібник має на меті надати відповіді на запитання, які можуть виникнути у практикуючих юристів під час організації онлайн-слухань у цивільних, кримінальних чи адміністративних процесах, щодо дотримання права на справедливий суд, а також щодо технічних та організаційних вимог.

Вищу раду правосуддя на заході представили виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, члени ВРП Оксана Блажівська, Дмитро Лук’янов, Микола Мороз та Інна Плахтій.

Член ВРП Віталій Саліхов зазначив, що Рада підтримує концепцію запропонованого посібника, вважає доцільним його створення та застосування у практиці суддів.

Він також підтримав пропозицію щодо створення експертами остаточного проєкту посібника з його подальшим обговоренням. Віталій Саліхов наголосив, що положення, викладені у концепції посібника, не викликають зауважень. Натомість викликає запитання можливість подальшого технічного впровадження через відсутність достатнього фінансування та належного програмного забезпечення в судах. 

Оксана Блажівська зазначила, що дистанційне судочинство не лише в умовах пандемії COVID-19, а й в умовах воєнного стану покликане забезпечити максимальний захист як учасників судового процесу, так і суду. За її словами, такий посібник має стати покроковим дороговказом та містити алгоритм дій під час дистанційних судових проваджень для усіх учасників судового процесу.

Вона зазначила, що найбільш складним та вразливим є проведення онлайн-слухань під час кримінальних проваджень, оскільки тут мають бути враховані всі аспекти задля забезпечення прав громадян.

За її словами, у разі наявності більш нової, безпечної з точки зору конфіденційності та безпеки технічної платформи для проведення засідань, то її слід також розглянути як альтернативу діючим платформам.

Інна Плахтій запропонувала експертам – розробникам посібника з допомогою українських суддів та за сприяння Державної судової адміністрації України взяти участь у судовому засіданні з використанням наявної системи відеоконференцзв’язку для отримання практичного досвіду стосовно того, із чим наразі працюють українські судді.

Експерти Проєкту представлять оновлений проєкт посібника після врахування пропозицій та коментарів, висловлених під час зустрічі, та опрацювання додаткових нормативних документів.

Вища рада правосуддя