Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тростянецький районний суд Сумської області визнав винними 78 водіїв за керування з ознаками сп’яніння

04 жовтня 2022, 10:20

Упродовж дев‘яти місяців 2022 року на розгляді Тростянецького районного суду Сумської області перебував 121 протокол, складений за фактами керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння та за відмову водія від проходження огляду на стан сп'яніння, тобто за ознаками правопорушень, передбачених статтею 130 КУпАП.

Судом було розглянуто по суті 94 справи. На 78 осіб накладено адміністративне стягнення. Відносно 14 водіїв провадження у справах судом було закрито на підставі відсутності події і складу адмінправопорушення. До 2 неповнолітніх кермувальників були застосовані заходи впливу, передбачені статтею 24-1 КУпАП, у вигляді попередження. 11 протоколів було повернуто, із них для належного  оформлення – 9 та за підсудністю - 2. Розгляд 16 справ станом на 1 жовтня 2022 не завершено.

З розглянутих справ, 78 водіїв суд визнав виними у вчиненні правопорушення, передбаченого відповідною частиною статті 130 КУпАП, накладено штрафи на загальну суму 1 428 000 грн, з яких сплачено добровільно лише 374 тис. грн. При цьому, одночасно із накладенням штрафів 55 кермувальників за рішенням суду були позбавлені прав керування транспортними засобами. Інші притягнуті до відповідальності водії не були позбавлені такого права, оскільки не отримували посвідчення водія або уже були позбавлені такого права.

Чотири особи повторно упродовж року вчинили правопорушення, передбачене статтею 130 КУпАП (один керував у стані алкогольного сп’яніння, три інших – відмовилися від проходження огляду на стан сп‘яніння). На усіх чотирьох кермувальників судом накладено штрафи за частиною 2 указаної статті у розмірі 34 000 грн. До одного водія, який вже двічі протягом року піддавався адміністративному стягненню за статею 130 КУпАП, застосовано штраф у сумі 51 000 грн.

Отже, накладення штрафів і позбавлення прав керування транспортними засобами не всіх водіїв зупиняє від повторення випадків керування транспортним засобом після вживання алкогольних напоїв чи наркотичних препаратів.

Вісім правопорушників були не згодні з судовим рішенням про накладення на них штрафу та позбавлення права керування транспортними засобами та звернулися зі скаргою до апеляційного суду про скасування постанови. У п‘яти справах Сумський апеляційний суд залишив без змін постанови суду, а апеляційні скарги на ці постанови - без задоволення. Апеляційні скарги у трьох справах на даний час перебувають на розгляді в апеляційній інстанції.

Керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння є однією з головних причин скоєння дорожньо-транспортних пригод.

Учасникам дорожнього руху необхідно дотримуватись Правил дорожнього руху, щоб не наражати на небезпеку не тільки своє здоров’я і життя, але й оточуючих. З вини нетверезих водіїв страждають невинні люди, серед яких досить часто є й діти. Кожен водій повинен розуміти, до чого призводить грубе порушення Правил, а особливо керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння. 

Тростянецький районний суд Сумської області