Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено перспективи судової реформи

24 жовтня 2014, 14:24

22 жовтня 2014 року в приміщенні Вищого господарського суду України відбулося засідання круглого столу на тему: «Судова реформа в Україні – стан та перспективи: забезпечення належного доступу до правосуддя, ефективність судового захисту, підвищення авторитету судової влади та довіри громадян». У заході взяли участь парламентарії, голови та судді вищих спеціалізованих судів України, судді Верховного Суду України, представники Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, прокуратури, адвокатури, наукової спільноти та громадськості. 

Розпочався захід із вітальної промови голови ВГСУ Богдана Львова, який подякував присутнім за те, що вони знайшли можливість взяти участь у круглому столі, і коротко охарактеризував проблеми судової системи, що вимагають негайного реформування. Перш за все, до числа цих проблем Богдан Львов відніс виконання судових рішень, підкресливши, що «неважливо який суд буде приймати рішення, важливо, що б це рішення було виконано в строк, коли його виконання ще актуальне». У частині законодавчого оформлення реформ голова ВГСУ закликав присутніх не поспішати і ретельно обміркувати кожну запропоновану ідею. 

Секретар комісії з питань правосуддя Леонід Ємець нагадав присутнім, що громадськість пильно спостерігає за судовою системою і очікує якнайшвидших змін. У той же час, вважає секретар комісії, реформа, прийнята в кабінетах і не узгоджена з громадськістю, не принесе очікуваних результатів. 

У своєму виступі заступник голови Верховного Суду України, секретар Судової палати у господарських справах Валентин Барбара повідомив, що ВСУ не є прихильником гучного законопроекту, про внесення змін до закону про судоустрій, обумовленого на недавньому засіданні ВСУ і Кабміну. Однак Секретар комісії Валентин Барбара запропонував задуматися над тим, що оскільки автором цього документа є громадська організація, то чому суспільство в її особі виступило саме проти судів господарської юрисдикції. 

Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло відзначив, що процес реформування судової системи є ровесником незалежності нашої держави та і донині немає чіткого остаточного бачення судової системи. На думку голови ВАСУ сьогодні важливо зберегти здобутки попередніх років, а не руйнувати отримані досягнення.