Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Очільники органів судової влади взяли участь у засіданні панелі "Юстиція" у рамках ініціативи ЄС "Східне партнерство"

05 листопада 2014, 11:26

4 листопада 2014 року в м. Києві відбулося засідання панелі "Юстиція" у рамках Тематичної платформи № 1 "Демократія, належне врядування та стабільність" ініціативи ЄС "Східне партнерство". У роботі засідання взяли участь голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, представники органів судової влади Вірменії, Азербайджану, Бельгії, Грузії, Молдови, Адміністрації Президента України, Міністерства юстиції України, ВККСУ, ВРЮ, представництва Ради Європи в Україні та Європейської Комісії в Україні. 

На засіданні відбувся обмін досвідом щодо формування складу рад юстиції європейських держав та органів суддівського самоврядування, обговорено питання їх діяльності, а також законодавство у сфері проведення судових реформ в європейських державах.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський відзначив, що даний захід є доброю нагодою обговорити теми, які є спільними для всіх держав, що йшли шляхом реформування, а також отримати досвід та шляхи реагування на виклики суспільства.  "Сьогодні час активних реформ, і важливо знати, що не потрібно придумувати щось нове, а просто використати досвід інших держав", – сказав Ян Томбінський.

Виступаючи на засіданні, Голова ВСУ охарактеризував бачення найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції у проведенні судової реформи. Зокрема, Ярослав Романюк висловив пропозиції щодо нового закону про судоустрій і статус суддів та у зв'язку з цим зміни до Конституції, а також щодо формування, складу та діяльності ВРЮ. "Сьогодні в діалозі важливо знайти суть реформ, зрозуміти шляхи інших держав, збагнути переваги та недоліки в їх проведенні та визначити для України найбільш прийнятну модель судоустрою", – наголосив очільник ВСУ.

"Головним завданням Східного партнерства Платформа № 1 "Демократія, належне врядування та стабільність" є створення незалежної судової системи (недопущення політичного втручання), поліпшення відповідальності суддів (професійна етика суддівського корпусу), підвищення якості базової підготовки професійних суддів, забезпечення підвищення кваліфікації суддів, професійне формування бюджету судової влади", – наголосив Директор з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джекумопулос.