Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найефективніший захист свободи, прав людини та верховенства права – це притягнення до відповідальності всіх, хто розв’язав війну – Президент України на врученні премії Сахарова

14 грудня 2022, 16:36

Треба діяти вже зараз, не чекаючи закінчення війни, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто її розвʼязав, і щоб не допустити будь-якого повторення агресії. Це буде найефективнішим захистом свободи, прав людини, верховенства права та інших наших із вами спільних цінностей, які уособлює, зокрема, ця відзнака Європарламенту – премія імені Сахарова.

Я вдячний усім, хто розслідує й допомагає розслідувати злочини окупантів в Україні, хто шукає інформацію про російських убивць і терористів. Я вдячний Міжнародному кримінальному суду, який тісно співпрацює з українськими прокурорами та має чіткий намір здійснити правосуддя щодо скоєного окупантами на території нашої держави. І я вдячний усім лідерам і державам, усім політикам і міжнародним організаціям, які працюють разом з нами та докладають усіх можливих зусиль для створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Закликаю всіх вас, ваші партії й держави дієво підтримати цю роботу!

Трибунал має запрацювати.

Європарламент уже підтримав цю ідею. Потрібно якнайшвидше втілити її в реальність.

Зокрема, через ухвалення окремої резолюції Європарламенту на підтримку створення трибуналу, через вашу підтримку й підтримку вашими країнами відповідної резолюції Генасамблеї ООН. Знищені Росією міста й села, зруйновані долі, розбиті та розстріляні життя мають бути відображені у вироках не лише тим, хто безпосередньо все це вчинив, а й у вироках тим, хто організував і розпочав цю агресію. 

І коли принцип невідворотності покарання спрацює щодо злочину агресії проти України, зможемо зробити відповідну інституційну основу справедливості постійною. Коли будь-який потенційний агресор знатиме, що покарання за злочинну війну неминуче, це буде найефективнішим інструментом превенції війни.

І ще одне. Історична відповідальність. Зло завжди має мотив повернутися, коли історія зла не написана повністю.

Повний текст виступу Президента України Володимира Зеленського на церемонії нагородження премією за свободу думки імені Сахарова:

Офіційне інтернет-представництво Президента України