Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Методики навчання дорослих опанували викладачі другої програми з судового адміністрування

20 листопада 2014, 17:40

19-20 листопада 2014 року в м. Львові відбувся поглиблений тренінг для тренерів з методик навчання дорослих для викладання в другому етапі програми з питань судового адміністрування.

Відкриваючи захід, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відзначив, що довготривала робота із проектом «Справедливе правосуддя» завжди приносила багато позитиву, зокрема,  успішною визнана перша спільна інноваційна програма з навчань судових адміністраторів. Питання кваліфікованого та професійного судового адміністрування в суді сьогодні є надзвичайно важливим для судової системи, адже саме судовий адміністратор, тобто керівник апарату суду несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, за функціонування автоматизованої системи документообігу сказав очільник ДСА України. Водночас, високий рівень упровадження інформаційних технологій у судах, необхідність знання різних аспектів процесуального, бюджетного, фінансового, трудового законодавства, наявності управлінських знань, навичок публічної діяльності вимагають постійного навчання, підготовки та підвищення кваліфікації керівників апаратів судів, а пілотна програма з судового адміністрування стала значним кроком на шляху впровадження обов’язкового навчання керівника апарату – наголосив Зеновій Холоднюк.  

Також, користуючись нагодою, Голова ДСА України поінформував учасників тренінгу, серед яких є були присутніми керівники апаратів судів, про понадпланові надходження коштів судового збору до спеціального фонду державного бюджету. Саме завдяки цьому, відзначив очільник ДСА України,  Міністерством фінансів України за поданням ДСА України судам загальної юрисдикції збільшено на жовтень поточного року фонд оплати праці разом з нарахуванням на 69,7 млн гривень. Фонд оплати праці збільшено судам, в яких середньомісячна заробітна плата працівників апаратів судів, виходячи з річних обсягів бюджетних асигнувань, менша за 2 900 гривень (розмір нарахованої зарплати до утримання податків). Збільшення фонду оплати праці судів загальної юрисдикції почалося з серпня поточного року, всього за три місяці цей фонд було збільшено на 200 млн гривень, відзначив Зеновій Холоднюк.

Голова ДСА України подякував Проекту "Справедливе правосуддя" за надану можливість провести повторний курс судового адміністрування та Національній школі суддів України за участь у таких заходах, та тим, хто викладатиме в наступній навчальній програмі.

Отримання нових та цікавих знань, які будуть використані для викладання в навчальній програмі судових адміністраторів побажала учасникам тренінгу начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності ВРЮ Національної школи суддів Оксана Шамрай.

Керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон, цитуючи українського філософа Григорія Сковороду, наголосив: «Довго сам вчись, якщо хочеш навчити інших».

Менеджер проектів Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Олександр Піскун відзначив, що метою донорської допомоги США є вкладання коштів у те, що буде корисним українському суспільству, а саме пілотна інноваційна програма з судового адміністрування, як показала практика, є надзвичайно корисною та ефективною для судової влади та громадян.

Учасники заходу завдяки досвідченим тренерам підвищили рівень навиків навчання, які застосовуватимуться під час другої інноваційної Програми з питань судового адміністрування, отримали поглиблені знання та сформували навички з інтерактивних методик навчання дорослих.

 

Довідка: у квітні минулого року (8-20 квітня 2013 року) 40 учасників, відібраних на конкурсній основі, взяло участь у 2-тижневому навчанні за такими курсами: лідерство; цілі та обов’язки судів; стратегічне планування; управління проходженням справ; управління інформаційними технологіями; основні компоненти судів; управління кадрами; освіта, практичне навчання і розвиток; зв’язки судів з громадськістю.

Команда викладачів з США та України розробила програму навчання з урахуванням ключових компетенцій та методології навчання.

По завершенню курсу його учасники підготували фінальні роботи, які були відповідно оцінені, а в червні 2013 року випускники отримали сертифікати від Національної школи суддів та Університету Штату Мічиган.

У лютому 2014 року у Львові учасники навчання розповіли як їх проекти  впроваджено в життя.