Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституційне подання жодним чином не впливає і не вплине на дію закону, – Валентина Сімоненко

19 листопада 2014, 19:44

 19 листопада 2014 року голова Ради суддів України Валентина Сімоненко провела прес-брифінг  щодо конституційного подання стосовно відповідності Конституції України Закону України від 16 вересня 2014 року № 1682-VII "Про очищення влади".

Під час брифінгу Валентина Сімоненко звернула увагу ЗМІ на те, що ініціатива звернутися до Конституційного Суду України виникла у володарів мантій ще під час ХІІ позачергового з’їзду суддів України. Тоді служителі Феміди вирішили звернутися не тільки до єдиного органу конституційної юрисдикції, а ще й до найвищих посадових осіб держави: Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України. «Нашою метою було одне – звернути увагу на закони, які порушують принцип незалежності судової влади», – наголосила голова Ради суддів України, додавши, що питання стосовно невідповідності Конституції України деяких положень Закону України "Про очищення влади" уже порушував Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також Рада суддів України як вищий орган суддівського самоврядування.

Також очільник Ради наголосила: "Хочу запевнити, що подання жодним чином не впливає і не вплине на дію закону. Воно не скасовує й не зупиняє його виконання".

Що ж до органів, які опікуються суддівськими кадрами, – Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції, то голова РСУ нагадала, що всі члени за суддівською квотою призначаються до згаданих органів з’їздом суддів і жодним чином не мають і не були причетними до колишнього Президента Віктора Януковича. "Це стосується й нинішнього Голови ДСА України, якого призначила Рада суддів України", – пояснила Валентина Сімоненко.

Переглянути окремі положення закону необхідно для того, щоб зберегти принцип справедливого покарання й індивідуалізації вини, – наголосила голова Ради, адже після проголошення амністії "політв’язням" жодного рішення стосовно притягнення їх до кримінальної відповідальності скасовано не було. "Виходить, що суддя, який прийняв рішення стосовно амністованих нещодавно осіб, підпадає під дію закону "Про очищення влади". Водночас стосовно нього триватиме провадження у відповідності до Закону України "Про відновлення довіри до судової влади". Суддя притягатиметься за таких умов до подвійної відповідальності, що суперечить принципам справедливості й демократії", – зазначила Валентина Сімоненко.

Відповідаючи на запитання щодо можливого уникнення люстрації суддями, голова Ради зауважила, що Венеціанська комісія на підтримку європейських стандартів з розвитку держави та правосуддя в Україні неодноразово наголошувала на дотриманні балансу між інтересами держави та суспільства. Жодним чином, за твердженням голови РСУ, не йдеться про звільнення від люстрації та відповідальності членів ВРЮ та ВККСУ. "Вони мають її пройти, і навіть прискіпливішу, ніж інші наші колеги. Проте законною та справедливою ця процедура вважатиметься, якщо держава не нехтуватиме міжнародними стандартами правосуддя", – 
переконана Валентна Сімоненко.