Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок військовослужбовцю збройних сил рф

21 лютого 2023, 14:40

17 лютого 2023 року Чернігівським районним судом Чернігівської області оголошено вирок у кримінальному провадженні по обвинуваченню російського військового у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України.

Судовий розгляд у межах даного кримінального провадження здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого К., котрий показань суду не надавав.

Варто зазначити, що К., будучи військовослужбовцем збройних сил рф, застосував до цивільної особи, яка перебувала під захистом, примус фізичного і морального порядку з метою отримання необхідних йому відомостей, заходи, які завдали фізичних та моральних страждань цивільним особам.

За це кримінальне правопорушення суд засудив К. до дванадцяти років позбавлення волі, що є найвищою мірою покарання за цей злочин.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Додатково: 

Частина 1 статті 438 Кримінального кодексу України - жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також віддання наказу про вчинення таких дій - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Чернігівський районний суд Чернігівської області