Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА Руслан Кирилюк дав інтерв‘ю телеканалу 1+1 стосовно запровадження в українських судах нової комп’ютерної програми з діловодства

07 березня 2012, 15:13

     Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк дав інтерв‘ю телеканалу 1+1, зокрема, програмі «ТСН Тиждень».
     Темою інтерв‘ю була автоматизована система діловодства в судах.


     Зокрема, Голова Державної судової адміністрації України відзначив, що на виконання вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» протягом 2011 року у всіх місцевих та апеляційних судах було запроваджено автоматизований документообіг суду. Протягом 2011 року було враховано пропозиції від судів, користувачів програми, для здійснення заходів із вдосконалення програмного забезпечення. Так, зокрема,  за 2011 рік було оновлено 15 версій КП «Документообіг загальних судів»,  9 версій КП «Документообіг адміністративних судів», 10 версій ДП «Документообіг господарських судів». Водночас, за весь час діяльності вказаних комп‘ютерних програм (2005-2011 роки) було сплачено за користування близько 36 млн. грн. роялті представнику розробника. Окрім того, ці програми мали певні недоліки, на які постійно звертали увагу представники судів. Але виправлення цих недоліків з боку комерційної структури – власника програмного продукту, відбувалось досить повільно.  
     Руслан Кирилюк відзначив, що з метою удосконалення автоматизованого документообігу суду та скорочення витрат на програмне забезпечення, що знаходилося у власності комерційних структур, перед державним підприємством «Інформаційні судові системи» (скор. - ДП «ІСС») було поставлено завдання сформувати підрозділ з висококваліфікованих програмістів та розробити новий програмний продукт, який би відповідав реаліям сьогодення та знаходився у власності держави. При чому для виконання цього завдання не довелося залучати додаткові кошти з держбюджету – воно було виконано виключно зусиллями працівників ДП «ІСС».
     За результатами цієї роботи, у 2012 році здійснено заходи щодо запровадження в місцевих господарських та адміністративних судах комп’ютерних програм «Діловодство спеціалізованого суду» та в апеляційних та місцевих загальних судах комп’ютерної програми «Д-3».  Права на власність зазначених комп’ютерних програм належать державі. На сьогодні всі спеціалізовані суди працюють із новими комп‘ютерними програмами та більш як 600 місцевих загальних судів використовують програму «Д-3».
     На запитання журналіста 1+1 «Чи можливе втручання в роботу нової системи» Голова ДСА України відзначив, що втручання ззовні не можливе, оскільки система має кількарівневий захист, а щодо «неправомірного» розподілу справ, то всі зміни розподілу, втручання в систему, помилки в роботі фіксуються самою ж системою та вносяться до баз даних, де за потреби можна знайти всі «несанкціоновані зміни». При чому Голова ДСА наголосив, що несанкціоноване втручання в діяльність автоматизованої  системи діловодства  тягне за собою кримінальну відповідальність.
      Працівником ДП «ІСС» Борисом Мацерою було продемонстровано знімальній групі телеканалу роботу комп’ютерної програми «Д-3» та проведено реєстрацію, фіксацію та розподіл «уявної» справи.