Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Рищенко взяв участь у міжнародному форумі

07 липня 2023, 12:45

Нові технології змінюють всі сфери нашого життя і юридична професія не є виключенням.

З метою обговорення майбутніх трансформацій та ризиків запровадження штучного інтелекту в юридичній професії Центром досліджень та ініціатив для діалогу (CIRID), за підтримки Швейцарсько-Китайської правової асоціації (SCLA) 26 червня 2023 був проведений форум «UN SDGs, AI, and the Future of Legal Professions: Fostering Equality and Access to Law».

Форум відбувався в офісі Організації Об’єднаних Націй у Женеві.

Найкращі правники з усього світу намагалися визначити основні принципи застосування штучного інтрелекту (ШІ) в юридичній професії.

Суддя - спікер Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Рищенко був делегатом від України на заході.

Під час обговорення він наголосив, що до застосування ШІ потрібно ставитись з обережністю.

«Нові технології можуть вирішити багато проблем повʼязаних з доступом до правосуддя як в економічному сенсі так і в практичному, але в той же час можуть нести багато ризиків. ІТ-рішення безперечно можуть зробити доступним суд та юридичні послуги багатьом людям у світі, проте з іншого боку можуть призвести до дискримінації за майновою ознакою (бідних людей буде судити програма, а заможних - людина). Нас чекають нові категорії спорів, пов’язаних із впровадженням ШІ в бізнесі, державному управлінні та інших сферах життя. Тому використання ШІ повинно ґрунтуватися на принципах, які б зменшували такі ризики. І, мабуть, головним із них повинен бути принцип, за яким остаточне рішення повинно залишатися за людиною», - зазначив Андрій Рищенко.

За результатами обговорення було прийнято Загальну Декларацію про добросовісне використання ШІ в юридичній професії.