Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик: Конкретні рішення ВРП переконують наших європейських колег, що Україна виконує свої зобов’язання

07 липня 2023, 12:59

Про це заявив Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик в інтерв’ю інформаційному агентству «Укрінформ», відповідаючи на запитання журналіста про виконання рекомендацій Єврокомісії в частині судової реформи на євроінтеграційному шляху України та стосовно корупційного скандалу з ексголовою Верховного Суду Всеволодом Князєвим, який може свідчити, що Україна не впоралася із завданням щодо перезапуску судової системи.

Григорій Усик поінформував про нещодавній візит делегації членів Вищої ради правосуддя до Ради Європи та зазначив:

«У нас були зустрічі з директоратом Ради Європи, представниками Венеційської комісії, представниками Консультативної ради європейських суддів (КРЄС), під час яких жоден із них не висловив сумніву у правильності проведення реформ, не сказав, що Україна не виконала своїх зобов’язань. Більше того, на засіданні Генеральної асамблеї Європейської мережі рад правосуддя, яка відбулася 8–9 червня в місті Любляні, Вищій раді правосуддя надано статус спостерігача, що я прирівняв би до вступу України до ЄС. Це не лише визнання роботи Вищої ради правосуддя, а й велика відповідальність перед суспільством і суддівською спільнотою».

Очільник ВРП також висловив переконання, що корупційний скандал з колишнім Головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим не стане перепоною на шляху до євроінтеграції.

«Так, цей удар, звичайно, мав вплив і на авторитет, і на довіру до судової влади, як усередині країни, так і на наших міжнародних партнерів. В їхніх очах В.Князєв був молодим реформатором, який говорив правильні речі, а тут – такий провал. Ця подія стала для нас дуже великою несподіванкою. В.Князєв був членом ВРП, разом з нами працював, і ми не бачили жодних його дій чи висловлювань, які б вказували, що така ситуація можлива. Упевнений, що це була несподіванка і для міжнародних партнерів, і для наших органів влади», – прокоментував Григорій Усик.

Голова ВРП також додав, що під час зустрічі з європейськими колегами обговорювалися питання щодо здійснення правосуддя, функціонування органів суддівського врядування, зокрема Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Зазначив, що саме конкретні рішення Вищої ради правосуддя переконують наших європейських колег, що Україна виконує свої зобов’язання та завдання у сфері реформування судової системи, виконання яких на сьогодні триває.

Голова ВРП також наголосив: «На зустрічах я звертав увагу Венеційської комісії, представників КРЄС, що Вища рада правосуддя у контексті справи В.Князєва не лише висловила нетерпимість, а й продемонструвала це, надавши згоду на утримання ексголови Верховного Суду під вартою. Також позитивно була відзначена діяльність наших антикорупційних органів. Як мені здалося, європейські колеги позитивно оцінили роботу Вищої ради правосуддя».

Вища рада правосуддя