Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відсторонила суддю Світлану Федорець від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

10 липня 2023, 13:52

Вища рада правосуддя задовольнила клопотання Генерального прокурора Андрія Костіна та тимчасово, до 3 вересня 2023 року, відсторонила суддю Якимівського районного суду Запорізької області Федорець Світлану Володимирівну, відряджену до Звенигородського районного суду Черкаської області, від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

 ВРП надала згоду на утримання під вартою судді Світлани Федорець 5 липня 2023 року.

Світлана Федорець підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 436-2 Кримінального кодексу України, а саме у виправдовуванні, запереченні збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовуванні, визнанні правомірною тимчасової окупації частини території України, вчинених службовою особою повторно, за що передбачено покарання від 5 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відповідно до статті 219 Кримінального процесуального кодексу України досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Оскільки судді Світлані Федорець повідомлено про підозру 4 липня 2023 року, Вища рада правосуддя до 3 вересня 2023 року відсторонила її від здійснення правосуддя.

Положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Кодексу суддівської етики визначають, що авторитет судової влади має вселяти суспільству довіру до здійснення правосуддя. Водночас наявність кримінального провадження за підозрою судді не лише суперечить морально-етичним принципам, а й об’єктивно може поставити під сумнів незалежність та чесність судді під час здійснення правосуддя та з огляду на міжнародні принципи, стандарти поведінки судді і норми національного законодавства може значною мірою зашкодити авторитету судової влади та довірі суспільства до неї.

ВРП вважає мотиви, наведені у клопотанні про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, обґрунтованими та такими, що підтверджуються матеріалами, долученими до клопотання.

Обставин, які можуть свідчити, що вказане клопотання є формою незаконного впливу, тиску чи втручання в діяльність цього судді щодо здійснення правосуддя, не встановлено.

Вища рада правосуддя