Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За організацію незаконного переправлення особи через кордон України засуджено мешканця Одеської області

11 липня 2023, 08:48

10 липня 2023 року Балтський районний суд Одеської області ухвалив обвинувальний вирок відносно мешканця смт Окни Подільського району Одеської області за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України, за фактом організації незаконного переправлення особи через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів.

Як встановлено судовим слідством, у березні 2023 року обвинувачений дізнався від громадянина Т. про те, що останній, будучи громадянином України призовного віку, за обставин, які від нього не залежали, а саме на підставі заборони виїзду військовозобов’язаним особам за межі України, які регламентовані низькою законів України та указів Президента України, не має можливості у законному порядку перетнути державний кордон України через встановлені пункти пропуски, але має намір потрапити на територію Республіки Молдова, в обхід встановлених пунктів пропуску.

Обвинувачений, діючи всупереч вимог заборони виїзду військовозобов’язаним особам за межі України, які регламентовані низькою законів України та указів Президента України, діючи умисно, з корисливих мотивів, повідомив громадянину Т, що його послуги з організації незаконного перетину через державний кордон України будуть коштувати 700 доларів США та 1 500 гривень, які необхідно буде сплатити йому під час перетину кордону.

28 березня 2023 року обвинувачений та громадянин Т. повинні були наблизитись до лінії державного кордону України з Республікою Молдова, на що громадянин Т. погодився та в цей час сплатив обвинуваченому раніше обумовлену суму коштів, в якості розрахунку за незаконний його перетин через державний кордон України, після чого обвинувачений разом з громадянином Т в пішому порядку попрямували в бік державного кордону України та під час руху 29 березня 2023 року обвинуваченого разом з громадянином Т безпосередньо перед лінією державного кордону України на території Окнянської ТГ Подільського району Одеської області було виявлено працівниками Державної прикордонної служби України.

При обранні міри основного покарання за вказаний злочин суд врахував  наявність обставин, що пом`якшують покарання, а саме, визнання вини, щире каяття обвинуваченого, активне сприяння розкриттю злочину, перебування на утриманні малолітньої дитини і прийшов до висновку про можливість призначення обвинуваченому  основного покарання відповідно до ст. 69 Кримінального кодексу України, тобто, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України.

Вироком суду мешканця смт Окни Подільського району визнано винуватим у пред`явленому обвинуваченні за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України та призначено покарання із застосуванням ст. 69 Кримінального кодексу України у виді 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна належного на праві приватної власності, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.