Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду обговорив із представниками Ради Європи пріоритетні шляхи співпраці

20 липня 2023, 14:06

Створення міжнародного реєстру збитків, завданих агресією рф проти України, є важливою частиною міжнародних ініціатив щодо створення механізму компенсації за російські злочини.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час зустрічі з т. в. о. Голови Офісу Ради Європи в Україні Оленою Литвиненко (онлайн-участь) та заступником Голови Офісу РЄ в Україні Ерлендом Фалком.

Участь у зустрічі взяли також секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк, перший заступник керівника Апарату Верховного Суду Расім Бабанли, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар, координаторка проєктів РЄ Генерального директорату РЄ з верховенства права та прав людини у Страсбурзі Божена Маланчук, керівник проєкту РЄ «Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України» Натія Джапарідзе і радник з правових питань проєкту РЄ Артур Карвацький.

Станіслав Кравченко зазначив про вагому роль Ради Європи у процесі створення згаданого реєстру і про те, що збитки, завдані агресією, зростають щодня, адже росія не припиняє обстрілювати територію України.

Також він висловив подяку представникам Ради Європи за підтримку Верховного Суду та судової системи України загалом під час війни. За його словами, судам України довелося адаптуватися до здійснення правосуддя в умовах воєнного стану з урахуванням безпекових викликів.

Голова ВС поінформував представників Ради Європи про нагальні організаційні та технічні виклики, складну кадрову ситуацію в судовій системі й розповів про нові категорії злочинів, пов’язані з війною, серед яких є геноцид та екоцид. Також судам України доведеться розглядати велику кількість кримінальних проваджень стосовно злочинів проти національної безпеки, зокрема щодо державної зради та колабораційної діяльності.

Окреслюючи коло проблемних питань у контексті розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних з війною, Наталія Антонюк зосередилася на використанні цифрових доказів відповідно до норм чинного законодавства, дотриманні прав обвинувачених, провадження щодо яких розглядається за спеціальною процедурою in absentia, а також на допиті свідків та потерпілих під час досудового розслідування. На думку судді, для того щоб уникнути повторної травматизації таких осіб, слід ширше використовувати їхні показання, надані під час досудового розслідування слідчому судді. Йдеться про розширення можливості використання таких показань безпосередньо під час судового розгляду провадження по суті пред’явленого обвинувачення.

Під час зустрічі обговорили питання щодо співпраці Верховного Суду з проєктом Ради Європи «Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України».

Представники Ради Європи висловили сподівання на подальшу тісну співпрацю з Верховним Судом, який є одним із їхніх ключових партнерів. Серед пріоритетних напрямів співпраці назвали підтримку незалежної та надійної системи правосуддя в Україні, подальше зміцнення структурної незалежності судової влади, розвиток суддівського самоврядування, розширення доступу до правосуддя та ін. Окремої уваги заслуговують потреби судової системи України з огляду на виклики, спровоковані війною, розвиток інституційної спроможності судів та професійний розвиток суддів у питаннях щодо розгляду воєнних злочинів.

Верховний Суд