Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 15, 13 і 10 років позбавлення волі засуджено учасників так званих «днр» і «лнр», які воювали проти Збройних Сил України

21 липня 2023, 10:00

Суд визнав винними трьох громадян України, які зрадили свою державу і добровільно перейшли до лав ворога воювати. Їм інкримінували посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державну зраду, участь у терористичній організації та діяльності не передбачених законом збройних формувань (ч. 2 ст. 110, ч. 1, 2 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України). 

Мешканцям Луганщини і Донеччини призначено покарання у виді 15, 13 і 10 років позбавлення волі. На вироки судів вони чекали під вартою. 

У суді доведено, що мешканець Луганщини у лютому 2022 року добровільно перейшов на бік ворога та вступив до лав так званої «лнр». Чоловік проходив службу у стрілецькому полку «народної міліції» та виконував обов’язки помічника гранатометника. З початку повномасштабного вторгнення воював у населених пунктах Луганської, Донецької, Харківської областей. 

Інший засуджений у 2015 році вступив до нзф «днр». Як стрілкок-зенітник він відстежував повітряні цілі та збивав їх. Воював на позиціях у смт Новогригорівці, селах Нижнє Лозове та Санжарівці. Також проходив контрактну службу у батальйоні «Схід». Як оператор-навідник БМП обстрілював підконтрольні Україні населені пункти Донеччини у з бойових позицій с. Спартак Ясинуватського району. У 2021 році «контракт» завершився, проте на початку повномасштабного вторгнення рф його мобілізували.

Також доведено, що уродженець м. Ясинуватої у травні 2019 року пішов служити стрілком до батальйону територіальної оборони нзф «днр». У камуфльованій формі з вогнепальною зброєю у руках воював проти Збройних Сил України поблизу населених пунктів Василівка та Кам’янка Ясинуватського району. За свою службу на окупантів він отримував грошове забезпечення.

Мешканцям Луганщини і Донеччини призначено покарання у виді 15, 13 і 10 років позбавлення волі. На вироки судів вони чекали під вартою – їх всіх затримали наші захисники. 

Офіс Генерального прокурора