Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 18 - 28 липня 2023 року

01 серпня 2023, 11:01
 
18 липня 2023 року ВРП продовжила до 26 серпня 2023 року тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя судді Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.
 
Тандир О.В. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286-1 КК України, а саме у порушенні правил безпеки дорожнього руху, керуванні транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння, що спричинило смерть потерпілого, що передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

ВРП звільнила 14 суддів з посад за загальними обставинами

18 липня 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

Разіну Тетяну Іванівну – з посади судді Північного апеляційного господарського суду;

Тищенко Ларису Іванівну – з посади судді Гадяцького районного суду Полтавської області;

Степанюка Анатолія Германовича – з посади судді Шостого апеляційного адміністративного суду.

Також ВРП вирішила звільнити Вергопула Андрія Костянтиновича з посади судді Котовського міськрайонного суду Одеської області у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням.

20 липня 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

Большакову Олену Олегівну – з посади судді Восьмого апеляційного адміністративного суду;

Масенка Дениса Євгеновича  – з посади судді Київського апеляційного суду;

Савченка Григорія Івановича – з посади судді Північно-західного апеляційного господарського суду;

Прохоренко Вікторію Володимирівну – з посади судді Херсонського міського суду Херсонської області;

Антоніка Сергія Георгійовича – з посади судді Центрального апеляційного господарського суду;

Кононенко Олену Юріївну – з посади судді Сумського апеляційного суду.

25 липня 2023 року ВРП вирішила звільнити чотирьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

Сухового Валерія Григоровича та Хопту Сергія Федоровича – з посад суддів Верховного Суду;

Лебединського Станіслава Йозефовича – з посади суддіБерезівського районного суду Одеської області;

Марка Романа Івановича – з посади судді Львівського апеляційного господарського суду, відрядженого до Західного апеляційного господарського суду

 

Заява ВРП щодо проведення НАБУ обшуку в ДСА України

Текст Заяви ВРП тут.

 

ВРП відновила роботу Красноармійського міськрайонного суду Донецької області

25 липня 2023 року ВРП ухвалила рішення про відновлення із 7 серпня 2023 року роботи Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

У зв’язку із цим ВРП звернулася до ДСА України з метою вжиття невідкладних заходів щодо дострокового закінчення відрядження суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

У рішенні також зазначено, що Красногвардійський районний суд міста Дніпропетровська продовжить розгляд справ, які надійшли до 6 серпня 2023 року включно на розгляд цього суду.

 

Змінено територіальну підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області

ВРП змінила із 7 серпня 2023 року територіальну підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області шляхом її передачі до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

Через неможливість здійснення правосуддя під час воєнного стану розпорядженням Голови Верховного Суду від 15 березня 2022 року № 8/0/9-22 територіальну підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області визначено Індустріальному районному суду міста Дніпропетровська. Отже, Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська продовжить розгляд справ, які надійдуть до 6 серпня 2023 року включно на розгляд цього суду.

 

Оголошення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади Голови Служби судової охорони

ВРП ухвалила рішення про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади Голови Служби судової охорони.

З умовами проведення конкурсу на зайняття посади Голови Служби судової охорони можна ознайомитись за посиланням.

 

ВРП взяла до відома звіт про діяльність ССО та звернула увагу на потребу вирішити актуальні проблеми

ВРП на засіданні 27 липня 2023 року вирішила взяти до відома Звіт про діяльність Служби судової охорони у 2022 році. Водночас ВРП звернула увагу керівництва Служби судової охорони на зауваження, пропозиції, коментарі до Звіту, які надійшли від судів.

Детальніше тут.

 

Важлива співпраця судових органів та медіаторів, – Інна Плахтій

26 липня 2023 року членкиня ВРП Інна Плахтій взяла участь у роботі Міжнародного форуму «МЕДІАЦІЯ І ПРАВО», який організований Українською академією медіації у рамках Проєкту ЄС “CONSENT” спільно з Проєктом ЄС “Право-Justice” та Програмою USAID “Справедливість для всіх”.

У своєму виступі на Форумі Інна Плахтій зауважила, що медіаційні процедури не є стресовими, вони вже інтегровані в судові процеси у звʼязку з прийняттям Закону України «Про медіацію». Також членкиня ВРП акцентувала увагу, що важливим для успішності залучення учасників судових справ до позасудового врегулювання спору шляхом медіації є інформування про переваги таких процедур, популяризація медіації.

«Роль у цьому суддів є вирішальною. Разом з тим, без медіаторів реалізація процесуальних норм неможлива. Важлива співпраця. І вона реальна на місцях. Кожен суд може мати свій пул медіаторів, готових працювати зі сторонами судових справ. Все залежить від організації такої співпраці, від бажання такої співпраці, від керівників судів та медіаторів», – зазначила Інна Плахтій.

 

Виконувачем обов’язків Голови Служби судової охорони став Павло Трясун

27 липня 2023 року ВРП вирішила покласти з 31 липня 2023 року виконання обов’язків Голови Служби судової охорони на полковника Служби судової охорони Трясуна Павла. Він виконуватиме обов’язки керівника тимчасово, до призначення у встановленому порядку Голови Служби судової охорони, але не довше ніж до 30 листопада 2023 року, Павло Трясун є заступником голови ССО.

 

ВРП затвердила склад організаційного комітету з підготовки з’їзду науковців для обрання на посаду члена ВРП

ВРП на засіданні 27 липня 2023 року затвердила склад організаційного комітету для вирішення організаційно-технічних питань щодо підготовки з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, який має обрати члена ВРП за квотою науковців.

Ознайомитися зі складом цього комітету можна у рішенні ВРП № 758/0/15-23 від 27 липня 2023 року.

 

«В першу чергу люди хочуть знайти у суді справедливість, – Григорій Усик»

На цьому наголосив Голова ВРП під час наради щодо здійснення правосуддя в умовах воєнного стану за участю керівництва Верховного Суду, голів апеляційних судів України, голови Вищого антикорупційного суду.

За словами Григорія Усика, підвищений запит суспільства на справедливість під час війни і після перемоги, увага до України з боку міжнародної спільноти, спонукає особливу увагу приділяти дотриманню суддями професійної етики.

Голова ВРП висловив стурбованість, що окремі негативні прояви спонукають законодавців ініціювати нові процедури перевірок суддів, що у свою чергу може спричинити ще більший відтік кадрів із системи. Він нагадав, що за січень – липень 2023 року Рада прийняла рішення про звільнення 222 суддів.

"Юридична практика"