Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України звернувся до Прем‘єр-міністра України з приводу недофінансування судової влади

26 квітня 2012, 13:54

    23 квітня 2012 року Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк звернувся до Прем‘єр-міністра України Миколи Азарова з листом щодо критичної ситуації із фінансування видатків на оплату праці працівників апаратів місцевих та апеляційних судів та необхідності забезпечення здійснення видатків на оплату праці виключно за рахунок коштів загального фонду Державного бюджету України.
Як відомо, ДСА України при підготовці бюджетного запиту до фонду оплати праці працівників апаратів судів закладався розрахунок надбавки до посадового окладу в розмірі 50 % та 50-відсоткової місячної премії. Водночас, Міністерством фінансів України ці показники було знижено до відповідно 25% надбавки та 10% премії, а фонд оплати їх праці був зменшений.
Під час формування проекту Державного бюджету України на 2012 рік  Державна судова адміністрація України порушувала питання щодо дефіциту видатків загального фонду державного бюджету на видатки з оплати праці разом із нарахуваннями. При цьому фінансування частини видатків на оплату праці передбачалося зі спеціального фонду Державного бюджету України за рахунок надходжень коштів від справляння судового збору.
Водночас, Законом України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" передбачено зменшення видатків загального фонду, порівняно з минулим роком, на 329,6 млн. гривень та фінансування видатків на оплату праці працівників апаратів судів разом із нарахуваннями за рахунок спеціального фонду в сумі 1327,5 млн. гривень.
Верховною Радою України 12 квітня 2012 року внесені зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік", якими, зокрема, видатки на оплату праці разом з нарахуваннями збільшено на 180 млн. гривень.
Разом з тим, фактичне надходження коштів від сплати судового збору за період з початку року є значно меншим від запланованих показників, а прогнозований дефіцит коштів на кінець поточного року становитиме близько 770 млн. гривень.
Враховуючи поточні та прогнозовані показники, Голова ДСА України Руслан Кирилюк ініціював невідкладне опрацювання законопроекту "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік", в якому має бути передбачено здійснення фінансування видатків на оплату праці працівників апаратів судів у сумі 1437,2 млн. гривень та нарахування на фонд заробітної плати в сумі 521,7 млн. гривень виключно за рахунок загального фонду державного бюджету.