Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В рубриці "Все про суд": Вирок суду та його види

02 квітня 2024, 10:55

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області розповідає про вирок суду та його види.

Вирок - найважливіше процесуальне рішення суду першої та апеляційної інстанцій, результат всієї попередньої його ухваленню процесуальної діяльності органів досудового розслідування і суду, акт правосуддя. Отже, в Україні єдиним процесуальним актом, яким громадянин може бути визнаний винним у вчиненні кримінального правопорушення і підданий у зв'язку з цим кримінальному покаранню, є вирок, ухвалений судом у результаті кримінального провадження в судовому засіданні (стаття 62 Конституції України) в умовах, встановлених Кримінальним процесуальним кодексом України (стаття 17).

Види вироків

Вирок суду може бути виправдувальним і обвинувальним.

Виправдувальний вирок - один із видів остаточного судового рішення, яким вмотивовано проголошується невинуватість обвинуваченого у вчиненні попередньо інкримінованого йому кримінального правопорушення, а також визначаються правові наслідки визнання особи виправданою. І навпаки, обвинувальний вирок - остаточне судове рішення, яким вмотивовано проголошується винуватість обвинуваченого у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, а також визначаються правові наслідки визнання особи винуватою.

Виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що:

  • вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа;
  • кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим;
  • в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення. Виправдувальний вирок також ухвалюється при встановленні судом підстав для закриття кримінального провадження, передбачених пунктами 1 та 2 частини першої статті 284 Кримінальним процесуальним кодексом України.

Обвинувальний вирок - може бути ухвалений за умови, що висновки суду про винуватість обвинуваченого повністю підтверджені матеріалами кримінального провадження, які перевірені в судовому засіданні.

Якщо обвинувачений визнається винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, суд залежно від того, як вирішується питання про його покарання, ухвалює один із видів обвинувального вироку:

  • із призначенням покарання;
  • зі звільненням від покарання;
  • зі звільненням від відбування призначеного покарання.

Обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області