Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретар РСУ Олена Журавська взяла участь у засіданні Ради безбар'єрності

02 квітня 2024, 12:19

У Києві за участі першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, відбулося засідання Ради безбар'єрності. До участі в засіданні були запрошені представники уряду, голови профільних комітетів Верховної Ради України, офіційних представників системи ООН, Ради Європи, ВООЗ, USAID та інших міжнародних організацій в Україні, посольств, начальників обласних військових адміністрацій, представників територіальних громад та громадянського суспільства.

Зазначимо, що Ініціативу "Без бар’єрів" започаткувала перша леді України Олена Зеленська. У 2021 році уряд схвалив Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору до 2030 року. Цьогоріч Кабінет Міністрів затвердив План заходів на 2023–2024 роки з реалізації Стратегії безбар’єрності.

Сама Ініціатива полягає в забезпеченні безперешкодного доступу громадян з інвалідністю до всіх видів послуг, що гарантовані державою.

Раду суддів України на засіданні представляла секретар Ради Олена Журавська.

"Якщо говорити про доступ громадян з інвалідністю до правосуддя, то ми чітко усвідомлюємо, що тут мова не тільки про фізичний доступ до будівлі суду. Найперше це доступ до захисту їхніх прав та створення всіх умов для повного, комфортного та безпечного отримання послуг у суді. Скажу, що на рівні з іншими завданнями, які вирішує судова влада, воно знаходиться в пріоритеті", - прокоментувала перебіг засідання Олена Журавська.

На засіданні, що відбулося 29 березня, також було презентовано Гайд безбар’єрних подій. Перша леді України Олена Зеленська представляючи посібник зазначила, що згідно з рекомендаціями, які в ньому прописані, публічні заходи мають відбуватися відповідно до принципів доступності та інклюзії. Організатори зобов’язані створювати рівні та зручні умови для залучення всіх учасників, незалежно від їхніх фізичних, когнітивних чи сенсорних відмінностей. У Гайді безбар’єрних подій прописані практичні рішення щодо підготовки та проведення онлайн та офлайн-заходів, зокрема під час війни.

Довідково: політика безбар’єрності передбачає створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права. Йдеться про доступ до роботи, інформації, освіти, сфери послуг, можливість вільно пересуватися у просторі, соціалізуватися та залучатися в життя громади. Політика безбар’єрності має стати наскрізною та включатися до всіх довгострокових рішень і програм на національному та місцевому рівні.

Олена Зеленська під час засідання Ради безбар’єрності: Безбар’єрність – це коли зручно всім без винятку

Рада суддів України