Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Друга Дисциплінарна палата ВРП внесе подання про звільнення з посади судді Сергія Варняка

03 квітня 2024, 15:45

3 квітня 2024 року Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила рішення про притягнення судді  Херсонського окружного адміністративного суду Сергія Варняка, відрядженого до Одеського окружного адміністративного суду, до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

Суддя з серпня 2022 року не з’являється до суду, до якого він був відряджений та не здійснює правосуддя.

Під час розгляду дисциплінарної справи встановлено, що Сергій Варняк після деокупації Херсону добровільно переїхав на тимчасово окупований лівий берег Херсонщини, отримав ідентифікаційний номер платника податків російської федерації та пенсію країни агресора, а також активно звертається до судових органів, створених окупаційною владою.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Варняк С.О. свідомо відмовився виконувати покладений на нього обов’язок здійснювати правосуддя від імені України, визнає юрисдикцію судів окупаційної влади отже, вчинив дії, які порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя. Встановлені обставини свідчать про грубе і систематичне нехтування Варняком С.О. обов’язками судді та морально-етичними принципами поведінки судді.

Під час розгляду дисциплінарної справи встановлено чіткі та переконливі докази, які з точки зору звичайної розсудливої людини у сукупності дають змогу дійти висновку про наявність обставин, що є підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

З дня ухвалення Дисциплінарною палатою рішення про застосування дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення судді з посади суддя вважається тимчасово відстороненим від здійснення правосуддя без ухвалення Вищою радою правосуддя окремого рішення.

Вища рада правосуддя